Makar Ryż okrągły 1,1 kg Włoski
Włoski ryż uprawia się głównie z myślą o przyrządzaniu risotto. Krótko- lub średnioziarnisty ryż podsmaża się z masłem albo oliwą, a potem dodając kolejno składniki, powoli się gotuje. Na koniec przyprawia się masłem i startym parmezanem w celu nadania kremowej i nieco bardziej gęstej konstytencji. Ryż wchłania aromat i smak bulionu, ale pozostaje twardawy czyli al dente. Jest jednak w pełni ugotowany i zazwyczaj podawany jako pierwsze danie. Dania z ryżem włoskim stają się półpłynne i kleiste.
Włoski ryż uprawia się głównie z myślą o przyrządzaniu risotto. Krótko- lub średnioziarnisty ryż podsmaża się z masłem albo oliwą, a potem dodając kolejno składniki, powoli się gotuje. Na koniec przyprawia się masłem i startym parmezanem w celu nadania kremowej i nieco bardziej gęstej konstytencji. Ryż wchłania aromat i smak bulionu, ale pozostaje twardawy czyli al dente. Jest jednak w pełni ugotowany i zazwyczaj podawany jako pierwsze danie. Dania z ryżem włoskim stają się półpłynne i kleiste.
Wartość odżywcza W 100g W porcji 50g % RWS
Wartość energetyczna 1500 kJ/ 354 kcal 750 kJ / 177 kcal 9%
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) 0,7g (0,2g) 0,35g (0,1g) 1% (1)
Węglowodany (w tym cukry) 79g (2,4g) 39,5g (1,2g) 15% (1)
Białko 6,7g 3,35g 7%
Sól 0,02g 0,01g 0%
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi.
Informacja o alergenach: produkt może zawierać sezam, seler, orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Masa netto: 1100g
Producent:
Makar Bakalie Sp. z o.o. Sp. k.
40-391 Katowice
ul. Krakowska 74