Targroch Kasza kuskus 1000g
Kuskus od dawien dawna nazywany jest kaszą, jednak - co ciekawe - tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Początkowo produkowany był z prosa, a nie tak jak obecnie z pszenicy. Jest silnie zakorzeniony w kulturze muzułmańskiej, a na całym świecie doceniany za uniwersalność. Swoją popularność zawdzięcza jednak przede wszystkim błyskawicznemu przygotowywaniu.
Kuchnia recyklingowa
W krajach Maghrebu, z których pochodzi kuskus, te drobne, żółte ziarenka o średnicy 1 milimetra, stanowiły odpad, powstający podczas mielenia pszenicy. Obecnie dominują przemysłowe metody produkcji kuskusu, jednak w Afryce nadal zajęcie to wykonują kobiety w sposób ręczny. Muzułmanie chętnie dzielą się kuskusem, uznając go za symbol szczęścia i dostatku. Przygotowywana z niego potrawa o tej samej nazwie stanowi narodowe danie Marokańczyków.
1, 2, 3… kuskus!
Kuskus powstaje z twardej pszenicy durum. Nie wyróżnia się dominującym zapachem lub smakiem, przez co doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami i sałatkami. Jest najlepszym produktem dla miłośników szybkiej, smacznej i zdrowej kuchni. Nie wymaga gotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać kilka minut. Kasza kuskus dostarcza sporo błonnika, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Alergicy powinni jednak pamiętać, że tak jak pozostałe wyroby pszeniczne, zawiera gluten.
Zastosowanie: kasza kuskus podawana jest z mięsem, rybami lub warzywami. Spożywa się ją w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Podawana może być też do deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Składniki: kasza z pszenicy durum.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są również sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, prodkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Opakowanie 1000 g zawiera 10 sugerowanych porcji.
Masa netto: 1000 g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn
Kuskus od dawien dawna nazywany jest kaszą, jednak - co ciekawe - tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Początkowo produkowany był z prosa, a nie tak jak obecnie z pszenicy. Jest silnie zakorzeniony w kulturze muzułmańskiej, a na całym świecie doceniany za uniwersalność. Swoją popularność zawdzięcza jednak przede wszystkim błyskawicznemu przygotowywaniu.
Kuchnia recyklingowa
W krajach Maghrebu, z których pochodzi kuskus, te drobne, żółte ziarenka o średnicy 1 milimetra, stanowiły odpad, powstający podczas mielenia pszenicy. Obecnie dominują przemysłowe metody produkcji kuskusu, jednak w Afryce nadal zajęcie to wykonują kobiety w sposób ręczny. Muzułmanie chętnie dzielą się kuskusem, uznając go za symbol szczęścia i dostatku. Przygotowywana z niego potrawa o tej samej nazwie stanowi narodowe danie Marokańczyków.
1, 2, 3… kuskus!
Kuskus powstaje z twardej pszenicy durum. Nie wyróżnia się dominującym zapachem lub smakiem, przez co doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami i sałatkami. Jest najlepszym produktem dla miłośników szybkiej, smacznej i zdrowej kuchni. Nie wymaga gotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać kilka minut. Kasza kuskus dostarcza sporo błonnika, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Alergicy powinni jednak pamiętać, że tak jak pozostałe wyroby pszeniczne, zawiera gluten.
Zastosowanie: kasza kuskus podawana jest z mięsem, rybami lub warzywami. Spożywa się ją w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Podawana może być też do deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Składniki: kasza z pszenicy durum.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są również sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, prodkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 100 g | % RWS w 100 g |
Wartość energetyczna | 1574 kJ/301 kcal | 1574 kJ/301 kcal | 19 % |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,64 g 0,117 g |
0,64 g 0,117 g |
1 % 1 % |
Węglowodany | 77,43 g | 77,43 g | 30 % |
Błonnik | 5 g | 5 g | - |
Białko | 12,76 g | 12,76 g | 26 % |
Sól | < 0,1 g | < 0,1 g | 2 % |
Opakowanie 1000 g zawiera 10 sugerowanych porcji.
Masa netto: 1000 g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn