Makarony są stałym elementem diety wielu z nas. Lubimy je za delikatny, neutralny smak oraz uniwersalność. Makaron jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dodaje energii i jest sycący, przez co jest doskonałym wypełniaczem. Tradycyjny makaron jajeczny z białej mąki coraz częściej zastępujemy jednak innymi produktami, bogatymi w błonnik, ekologicznymi, wegańskimi lub bezglutenowymi.
Zdrowe makarony w codziennej diecie
Zgodnie z obecnymi trendami, coraz więcej osób świadomie podchodzi do kwestii odżywiania i dba o to, by posiłki były wartościowe oraz dietetyczne. Biały makaron zastępujemy produktami pełnoziarnistymi. Na rynku pojawiły się także makarony ryżowe, sojowe i inne, o wysokiej zawartości błonnika, stanowiące doskonałą alternatywą dla osób dbających o zdrowie oraz figurę. W tej kategorii naszego sklepu dostępne makarony stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety. Makaron roślinny z rośliny Konnyak, makaron sojowy organiczny, makaron bezglutenowy oraz inne produkty marki Diet Food.
Makaron roślinny z rośliny Konnyak
Makaron wytwarzany z rośliny konjac glucomannan uprawianej w Chinach posiada wiele walorów odżywczych. Wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie i niska kaloryczność ryżu sprawiają, że jest on bardzo dobrym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Jest zdrowy, pożywny i smaczny, a przy tym lekki. Doskonale nadaje się jako podstawa dań orientalnych i tradycyjnych, dodatek do sałatek oraz zup.
Makaron sojowy organiczny
Wyjątkowy makaron sojowy Diet Food jest wykonany z ekologicznej fasoli. Jest to produkt bezglutenowy, o niskim indeksie glikenicznym oraz wysokiej zawartości błonnika i białka. Jest to zatem makaron doskonały dla sportowców, osób aktywnych oraz dbających o sylwetkę. Stanowi też bardzo dobrą alternatywę dla diabetyków, wegetarian i wegan oraz osób na diecie bezgultenowej. Makaron sojowy jest łatwiej przyswajalny niż gotowana fasola. Ma aż 60% mniej węglowodanów niż inne makarony.
Sprawdź również
makarony roślinne