Targroch Orzech włoski łuszczony 500gOrzechy włoskie to najpopularniejszy gatunek w Polsce spośród wszystkich dostępnych orzechów. Rosną w przydomowych ogrodach i na działkach. Królują na świątecznych stołach, zdobiąc wigilijne makowce, kutie czy wielkanocne mazurki. Ci, którzy zbierają je wprost spod drzewa często nie doceniają ich dostępności, pozostali zaś znają je tylko w postaci suszonej, dostępnej w sklepach. Dlaczego warto je jeść nie tylko od święta?
Co łączy orzechy włoskie z Włochami?
Orzechy włoskie są owocami dużych drzew liściastych o tej samej nazwie. Rosną w ich koronach otoczone mięsistą, zieloną osłoną, która pęka i uwalnia nasiona w łupinach, kiedy te są już dojrzałe. Najcenniejszą część - jadalne jądro - pokrywa dodatkowo delikatna, gorzkawa skórka, którą należy zdjąć podczas jedzenia świeżych orzechów. W przypadku tych suszonych jej obecność nadaje nasionom charakterystycznego, głębszego smaku. Orzechy włoskie występują w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach, a także w Azji. Panujący w Polsce klimat sprawia, że obok nasion leszczyny, stanowią jedyny uprawiany oraz występujący dziko gatunek orzechów, co znacząco wpływa na ich popularność. Wiele osób sądzi, że nazwa tych nasion wskazuje na ich pochodzenie - i się nie myli. Tak naprawdę w orzechach włoskich nie chodzi jednak o Włochy, a o Wołoszczyznę - krainę historycznej Rumunii, z której gatunek ten przywędrował do Polski. To właśnie dlatego te drobne przysmaki pierwotnie nazywane były wołoskimi, a nie włoskimi.
Pokarm dla mózgu
Jądro orzecha włoskiego łudząco przypomina kształt i strukturę ludzkiego mózgu. Podobieństwo to już na wiele lat przed naszą erą przyczyniło się do powszechnej opinii, że nasiona te doskonale wpływają na pracę układu nerwowego oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Czy te starożytne spekulacje znajdują odzwierciedlenie we współczesnej medycynie i dietetyce? By się o tym przekonać należy zajrzeć głębiej, pod skorupę. Za dobroczynny wpływ orzechów włoskich na pracę mózgu odpowiada między innymi wysoka zawartość fosforu - pierwiastka potrzebnego w okresie wzrostu, szczególnie młodzieży i kobietom w ciąży. Owoce te są także bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 i omega-3. To składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które dodatkowo chronią przed udarami mózgu i zawałami serca, wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu oraz są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu. Choć - jak słusznie wskazują pilnujący kalorii - orzechy włoskie są najbardziej tuczącą odmianą, to zaledwie 3 sztuki w całości pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Orzechy kontra pączek
Garść orzechów włoskich dostarcza tyle kalorii co 1 pączek - dla każdego łasucha wybór wydaje się więc oczywisty. Jednak orzechy to, poza kopalnią witamin i minerałów, przede wszystkim inwestycja w dobre zdrowie i samopoczucie, a nie chwilową, cukrową przyjemność i dodatkowe kilka centymetrów w pasie. Ich intensywny smak może być dodatkiem do sałatki, owsianki, samodzielną przekąską lub pożytecznym wkładem w deser. Pod kątem pożywności, zdrowotności, a nawet smaku orzech włoski w całym przemyśle cukierniczym nie ma sobie równych... Co ciekawe, z jego dobroczynnych właściwości czerpie już także branża kosmetyczna i zielarska, przygotowując z zielonych osłon łupin m.in. maseczki, peelingi i preparaty anty-trądzikowe.
Zastosowanie
Orzechy włoskie są składnikiem wielu ciast i deserów, dodajemy je do sałatek lub musli. Jednak ich zastosowanie może być nie tylko kulinarne ale i kosmetyczne, znane są maseczki na twarz lub peelingi do ciała z wykorzystaniem orzechów włoskich.
Składniki: Orzechy włoskie łuskane.
Orzechy włoskie są naturalnym źródłem:
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;
- Witaminy B6 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
- Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie;
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
% RWS w 50g |
Wartość energetyczna |
2699 kJ/645 kcal |
1350 kJ/323 kcal |
16 % |
Tłuszcz w tyma nasycone |
60,3 g 6,56 g |
30,2 g 3,28 g |
43 % 16 % |
Węglowodany w tym cukry |
18 g 2,2 g |
9 g 1,1 g |
3,00 % 1 % |
Błonnik |
6,5 g |
3,3 g |
- |
Białko |
16 g |
8 g |
16 % |
Sól |
0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są również sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, prodkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie 500 g zawiera 10 sugerowanych porcji.
Masa netto: 500g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn