Targroch Bób Prażony, Solony 250g Białko Lewodopa Chipsy z Bobu
Bób, a dokładniej wyka bób (Vicia faba L.), to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Warzywo to kojarzy się przede wszystkim z latem i gotowanymi nasionami o nerkowatym kształcie w żywym zielonym kolorze. Podawane z masłem, koperkiem i czosnkiem mogą tworzyć samodzielne danie lub dodatek do obiadu czy sałatki.
Chrupnij na zdrowie!
Ciekawą alternatywą dla świeżego bobu może być prażony bób solony. To pyszny i nieoczywisty pomysł na zastąpienie chipsów ziemniaczanych, paluszków i innych niezdrowych przekąsek. Prażony i solony bób to nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny produkt o wysokiej zawartości białka. Na 100 g produktu przypada go aż 23 g. Należy przy tym jednak pamiętać, że prażony solony bób dostarcza sporej ilości kalorii – warto więc odpowiednio dozować sobie zjadaną porcję.
Bób - ciekawostka medyczna
W przypadku bobu ciekawostką może być jego możliwe prozdrowotne wykorzystanie. W składzie bobu występuje lewodopa, która znajduje się wśród najskuteczniejszych leków na chorobę Parkinsona. Lewodopa, a tym samym bób, wśród właściwości prozdrowotnych może wpływać na podniesienie poziomu testosteronu oraz zwiększenie produkcji i wydzielania hormonu wzrostu. Chociażby z tego powodu warto urozmaicić nim codzienną dietę.
Składniki: Bób, olej słonecznikowy, sól morska
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 1984 kJ / 472 kcal 992 kJ / 236 kcal 12 %
Tłuszcz 17 g 8,5 g 12 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,0 g 1,5 g 8 %
Węglowodany 45 g 22,5 g 9 %
- w tym cukry 2,5 g 1,25 g 1 %
Błonnik 19,7 g 9,85 g -
Białko 25 g 12,5 g 25 %
Sól 1,3 g 0,65 g 11 %
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Bób, a dokładniej wyka bób (Vicia faba L.), to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Warzywo to kojarzy się przede wszystkim z latem i gotowanymi nasionami o nerkowatym kształcie w żywym zielonym kolorze. Podawane z masłem, koperkiem i czosnkiem mogą tworzyć samodzielne danie lub dodatek do obiadu czy sałatki.
Chrupnij na zdrowie!
Ciekawą alternatywą dla świeżego bobu może być prażony bób solony. To pyszny i nieoczywisty pomysł na zastąpienie chipsów ziemniaczanych, paluszków i innych niezdrowych przekąsek. Prażony i solony bób to nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny produkt o wysokiej zawartości białka. Na 100 g produktu przypada go aż 23 g. Należy przy tym jednak pamiętać, że prażony solony bób dostarcza sporej ilości kalorii – warto więc odpowiednio dozować sobie zjadaną porcję.
Bób - ciekawostka medyczna
W przypadku bobu ciekawostką może być jego możliwe prozdrowotne wykorzystanie. W składzie bobu występuje lewodopa, która znajduje się wśród najskuteczniejszych leków na chorobę Parkinsona. Lewodopa, a tym samym bób, wśród właściwości prozdrowotnych może wpływać na podniesienie poziomu testosteronu oraz zwiększenie produkcji i wydzielania hormonu wzrostu. Chociażby z tego powodu warto urozmaicić nim codzienną dietę.
Składniki: Bób, olej słonecznikowy, sól morska
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 1984 kJ / 472 kcal 992 kJ / 236 kcal 12 %
Tłuszcz 17 g 8,5 g 12 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,0 g 1,5 g 8 %
Węglowodany 45 g 22,5 g 9 %
- w tym cukry 2,5 g 1,25 g 1 %
Błonnik 19,7 g 9,85 g -
Białko 25 g 12,5 g 25 %
Sól 1,3 g 0,65 g 11 %
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opakowanie 500g zawiera 10 sugerowanych porcji.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 250g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 250g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn