Koszyk 0
Swanson
Kenay
Medverita
Dr. Jacobs
Mercola
Biooil
Olvita
Santini
Aura Herbals
EkaMedica
Makar
Targroch
Bakalland
wellU
Aliness
DietFood
DonumNaturea
Nutrivi

Targroch Olej rzepakowy tłoczony na zimno nierafinowany 1000ml Omega-3 1l

Promocja
-11%
Targroch Olej rzepakowy tłoczony na zimno nierafinowany 1000ml Omega-3 1l
  • Producent: Targroch
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Najlepiej spożyć/zużyć przed: 2024.09.18
  • Dostępność: produkt dostępny
  • Dostępna ilość:
  • Cena: 20,95 23,61 zł

    Najniższa cena z 30 dni: 23,61 zł

Koszt wysyłki: od 2,00 zł

20.95 In stock Targroch Olej rzepakowy tłoczony na zimno nierafinowany 1000ml Omega-3 1l

Rabat 5%

Rabat 5% dla zarejestrowanych klientów - Zarejestruj się

Wysyłka GRATIS

Zrób zakupy za 299,00 zł a wysyłkę masz na nasz koszt

30 dni na zwrot

Po zakupie masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny

Uszkodzona przesyłka

Ewentualne reklamacje uszkodzonej przesyłki bierzemy na siebie

Szybka wysyłka

95% zamówień w naszym sklepie wysyłamy w ciągu 24h

Posiadamy

100% zaufanych opinii

Targroch Olej rzepakowy - tłoczony na zimno 1000 ml

OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO NIERAFINOWANY
Obowiązkowy produkt w każdej polskiej kuchni, uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczów, uniwersalny i ogólnodostępny. Powstaje z nasion rzepaku – charakterystycznej, oleistej rośliny o żółtych kwiatach. W Polsce, pod względem powierzchni upraw, rzepak jest wyprzedzany jedynie przez pszenżyto i pszenicę. Tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, zyskuje jeszcze więcej smaku i prozdrowotnych właściwości. Do produkcji 1 litra oleju rzepakowego wykorzystuje się aż 3 kilogramy nasion!
WYSOKA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3
Złoto z polskich pól
Olej rzepakowy jest obecnie najpopularniejszym tłuszczem roślinnym. Ze względu na prawidłowy stosunek omega-6 i omega-3 oraz niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, uznawany jest za bardzo zdrowy i zalecany w zbilansowanej diecie. Wśród wszystkich tłuszczów roślinnych charakteryzuje się najwyższą zawartością kwasu linolenowego i oleinowego. Dlatego olej rzepakowy – tłoczony na zimno lub nie –  jest bardziej rekomendowany do codziennego spożycia niż np. olej słonecznikowy.
Co zawiera olej rzepakowy?
Na naszej szerokości geograficznej szczególnie istotny jest obecny w oleju rzepakowym kwas linolenowy. To wielonasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3, którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Jego niedobory wpływają na złą kondycję skóry – przesuszenie, brak elastyczności oraz szybsze starzenie i pojawianie się zmarszczek. Z kolei kwas oleinowy jest przedstawicielem grupy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z grupy omega-9. Jego prawidłowy poziom wpływa na odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu – od układu pokarmowego, przez sercowo-naczyniowy, aż po wsparcie profilaktyki wielu chorób, także nowotworowych.
Oliwa Północy
Najbogatszym źródłem kwasu oleinowego, choć niekoniecznie najzdrowszym tłuszczem roślinnym w ogóle, jest podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej – oliwa. Olej rzepakowy dzięki wysokiej zawartości tego organicznego związku chemicznego bywa nazywany Oliwą Północy. Pod tym względem znacznie przewyższa pozostałe tłuszcze roślinne, gdyż kwas oleinowy występuje w nich raczej w ilościach śladowych.
Na co dzień i na diecie
Olej rzepakowy przez wielu konsumentów traktowany jest przede wszystkim jako produkt do smażenia – do czego zresztą doskonale się nadaje dzięki wysokiej temperaturze dymienia. Sięgając po niego warto kierować się nie tylko względami praktycznymi, ale też prozdrowotnymi. Ten popularny tłuszcz roślinny zawiera witaminy A, E i K oraz sterole roślinne – składniki szczególnie ważne dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu. Oleju rzepakowego zdecydowanie nie należy unikać i nie łączyć z problemem nadwagi. Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a zawarte jedynie w wąskiej grupie produktów. Najważniejsze, by wybrać dobrej jakości olej rzepakowy i spożywać go w zalecanych ilościach.  Warto także pamiętać, że naturalny olej nierafinowany najlepiej spożywać na zimno – do sałatek, dipów czy bruschetty – a rafinowany stosować w przypadku obróbki termicznej. Wtedy zachowuje najwięcej dobroczynnych składników.
Jaki olej rzepakowy wybrać?
Olej z nasion rzepaku sam w sobie jest niezwykle cenny. Najlepszym wyborem będzie jednak naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno, z rzepaku bezerukowego. Proces tłoczenia w temperaturze nieprzekraczającej 40°C pozwala zachować niemal wszystkie wartości odżywcze. Jego dodatkowym walorem jest bogatszy smak, głębszy kolor i wyraźny aromat. Produkowany w ten sposób olej rzepakowy jest nierafinowany, czyli nieoczyszczony, a więc uznawany za bardziej wartościowy. Powstaje z wyselekcjonowanych ziaren rzepaku, poddawanych zgniataniu lub wyciskaniu –  bez użycia wysokiej temperatury. Na jakość każdego tłuszczu roślinnego wpływa także sposób przechowywania. Dlatego proponowany przez nas olej rzepakowy tłoczony na zimno przechowujemy w szklanych, ciemnych butelkach, w chłodnym i zacienionym miejscu.
Składniki: Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Zastosowanie: Olej rzepakowy doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie - jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.
Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji 10 g (1 łyżka stołowa) %RWS* w 10 g
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal 370 kJ / 90 kcal 4 %
Tłuszcz 100 g 10 g 14%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,6 g 0,6 g 3%
jednonienasycone kwasy tłuszczowe 61 g 6,1 g -
wielonienasycone kwasy tłuszczowe 28,8 g 2,9 g -
Węglowodany 0 g 0 g 0 %
w tym cukry 0 g 0 g 0 %
Błonnik 0 g 0 g -
Białko 0 g 0 g 0 %
Sól** 0 g 0 g 0 %
Omega-3 9,9 g 1 g -
Omega-6 18,7 g 1,9 g -
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Informacje o alergwnach: W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn

weryfikator

Formy dostawy w naszym sklepie

  • Poczta Polska
  • Paczkomaty
  • InPost

Ostatnio oglądane produkty

  • Targroch Olej rzepakowy tłoczony na zimno nierafinowany 1000ml Omega-3 1l