Targroch Olej rzepakowy - tłoczony na zimno 1000 ml
OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO NIERAFINOWANY
Obowiązkowy produkt w każdej polskiej kuchni, uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczów, uniwersalny i ogólnodostępny. Powstaje z nasion rzepaku – charakterystycznej, oleistej rośliny o żółtych kwiatach. W Polsce, pod względem powierzchni upraw, rzepak jest wyprzedzany jedynie przez pszenżyto i pszenicę. Tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, zyskuje jeszcze więcej smaku i prozdrowotnych właściwości. Do produkcji 1 litra oleju rzepakowego wykorzystuje się aż 3 kilogramy nasion!
WYSOKA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3
Złoto z polskich pól
Olej rzepakowy jest obecnie najpopularniejszym tłuszczem roślinnym. Ze względu na prawidłowy stosunek omega-6 i omega-3 oraz niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, uznawany jest za bardzo zdrowy i zalecany w zbilansowanej diecie. Wśród wszystkich tłuszczów roślinnych charakteryzuje się najwyższą zawartością kwasu linolenowego i oleinowego. Dlatego olej rzepakowy – tłoczony na zimno lub nie – jest bardziej rekomendowany do codziennego spożycia niż np. olej słonecznikowy.
Co zawiera olej rzepakowy?
Na naszej szerokości geograficznej szczególnie istotny jest obecny w oleju rzepakowym kwas linolenowy. To wielonasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3, którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Jego niedobory wpływają na złą kondycję skóry – przesuszenie, brak elastyczności oraz szybsze starzenie i pojawianie się zmarszczek. Z kolei kwas oleinowy jest przedstawicielem grupy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z grupy omega-9. Jego prawidłowy poziom wpływa na odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu – od układu pokarmowego, przez sercowo-naczyniowy, aż po wsparcie profilaktyki wielu chorób, także nowotworowych.
Oliwa Północy
Najbogatszym źródłem kwasu oleinowego, choć niekoniecznie najzdrowszym tłuszczem roślinnym w ogóle, jest podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej – oliwa. Olej rzepakowy dzięki wysokiej zawartości tego organicznego związku chemicznego bywa nazywany Oliwą Północy. Pod tym względem znacznie przewyższa pozostałe tłuszcze roślinne, gdyż kwas oleinowy występuje w nich raczej w ilościach śladowych.
Na co dzień i na diecie
Olej rzepakowy przez wielu konsumentów traktowany jest przede wszystkim jako produkt do smażenia – do czego zresztą doskonale się nadaje dzięki wysokiej temperaturze dymienia. Sięgając po niego warto kierować się nie tylko względami praktycznymi, ale też prozdrowotnymi. Ten popularny tłuszcz roślinny zawiera witaminy A, E i K oraz sterole roślinne – składniki szczególnie ważne dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu. Oleju rzepakowego zdecydowanie nie należy unikać i nie łączyć z problemem nadwagi. Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a zawarte jedynie w wąskiej grupie produktów. Najważniejsze, by wybrać dobrej jakości olej rzepakowy i spożywać go w zalecanych ilościach. Warto także pamiętać, że naturalny olej nierafinowany najlepiej spożywać na zimno – do sałatek, dipów czy bruschetty – a rafinowany stosować w przypadku obróbki termicznej. Wtedy zachowuje najwięcej dobroczynnych składników.
Jaki olej rzepakowy wybrać?
Olej z nasion rzepaku sam w sobie jest niezwykle cenny. Najlepszym wyborem będzie jednak naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno, z rzepaku bezerukowego. Proces tłoczenia w temperaturze nieprzekraczającej 40°C pozwala zachować niemal wszystkie wartości odżywcze. Jego dodatkowym walorem jest bogatszy smak, głębszy kolor i wyraźny aromat. Produkowany w ten sposób olej rzepakowy jest nierafinowany, czyli nieoczyszczony, a więc uznawany za bardziej wartościowy. Powstaje z wyselekcjonowanych ziaren rzepaku, poddawanych zgniataniu lub wyciskaniu – bez użycia wysokiej temperatury. Na jakość każdego tłuszczu roślinnego wpływa także sposób przechowywania. Dlatego proponowany przez nas olej rzepakowy tłoczony na zimno przechowujemy w szklanych, ciemnych butelkach, w chłodnym i zacienionym miejscu.
Składniki: Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Zastosowanie: Olej rzepakowy doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie - jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.
Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji 10 g (1 łyżka stołowa) %RWS* w 10 g
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal 370 kJ / 90 kcal 4 %
Tłuszcz 100 g 10 g 14%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,6 g 0,6 g 3%
jednonienasycone kwasy tłuszczowe 61 g 6,1 g -
wielonienasycone kwasy tłuszczowe 28,8 g 2,9 g -
Węglowodany 0 g 0 g 0 %
w tym cukry 0 g 0 g 0 %
Błonnik 0 g 0 g -
Białko 0 g 0 g 0 %
Sól** 0 g 0 g 0 %
Omega-3 9,9 g 1 g -
Omega-6 18,7 g 1,9 g -
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Informacje o alergwnach: W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn