Targroch Orzechy Pini łuskane Orzeszki Piniowe 250g Błonnik Magnez Potas Żelazo
ORZESZKI PINI
Nazywane są orzechami - a ze względu na swoją drobną postać wręcz orzeszkami - piniowymi, piniolami lub pinocchi. To odmiana znana i uprawiana na szeroką skalę już w starożytności. Jest ceniona za wysoką zawartość cynku, witaminy K i charakterystyczny aromat. Piniole zawdzięczają go sośnie - głównie piniii (Pinus pinea) - której wyłuskane nasiona to właśnie orzechy piniowe.
Śródziemnomorski afrodyzjak: Pinocchi bywa nazywane śródziemnomorskim afrodyzjakiem, co wskazuje na ich pochodzenie i miłosne właściwości. Najszlachetniejsze z sosen porastają wybrzeża Morza Czarnego i Śródziemnomorskiego, gdzie były zakładane w skupiskach już w czasach antycznych. Właśnie dlatego drzewa te występują też jako sosny włoskie lub - z uwagi na kształt gęstych koron - parasolowate. Ponadprzeciętna zawartość cynku, odpowiadającego za męską potencję, sprawia zaś, że piniolom przypisuje się cechy naturalnego afrodyzjaku.
Nie tylko do deserów: Orzeszki pini są niewielkie, o wydłużonym kształcie i kremowej barwie. Pozyskuje się je w procesie podgrzewania szyszek - w ten sposób szyszka się otwiera i uwalnia zamknięte w skorupce nasiono. Surowe mają przyjemny, słodko-kwaśny smak, jednak to proces prażenia czyni je doskonałymi i aromatycznymi. Włosi bardzo szybko poznali się na tym specjale, czyniąc go obowiązkowym składnikiem prawdziwego pesto lub chrupiącym dodatkiem do sałatek i makaronów.
Orzech, olej i miód w jednym: Piniole, tak jak inne orzechy, dostarczają bardzo dużo potrzebnych w diecie związków chemicznych i kwasów tłuszczowych. To przede wszystkim bogate źródło witaminy A, C, E i K oraz witamin z grupy B. Poza wysoką zawartością cynku i fosforu, pomagają także uzupełniać niedobory potasu, magnezu, żelaza, wapnia, i sodu. Z ich właściwości czerpie także medycyna naturalna, czyniąc orzeszki pinii naturalnym środkiem przeciwstarzeniowym, uspokajającym i wspierającym w regulowaniu masy ciała. Piniole są nasionami niezwykle oleistymi, dzięki czemu na ich bazie wytwarzany jest aromatyczny piniowy olej i miód. W temperaturze pokojowej szybko jełczeją, dlatego po otwarciu należy przechowywać je w lodówce.
Orzechy piniowe: Orzechy piniowe mają charakterystyczny leśny zapach sosny. Do spożycia nadają się na surowo, po usunięciu łusek, jednak ich aromat w pełni wydziela się pod wpływem ciepła, więc często podawane są po blanszowaniu. Stanowią też niezbędny składnik pesto.
Składniki: Orzechy piniowe
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Orzechy piniowe są naturalnym źródłem:
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 3003 kJ / 715 kcal 1502 kJ / 358 kcal 18 %
Tłuszcz 68,4 g 34,2 g 49 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,9 g 2,5 g 12 %
Węglowodany 9,4 g 4,7 g 2 %
- w tym cukry 3,6 g 1,8 g 2 %
Błonnik 3,7 g 1,9 g -
Białko 13,7 g 6,9 g 14 %
Sól** 0,01 g < 0,01 g < 1 %
Witaminy i składniki mineralne w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 100 g
Magnez 251 mg 126 mg 67 %
Potas 597 mg 299 mg 30 %
Żelazo 5,5 mg 2,75 mg 39 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Masa netto: 250g (zawiera 5 sugerowanych porcji)
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp.J.,
Filipowice 161,
32-840 Zakliczyn