El Gato Burundi Kayanza – Kawa Speciality 250g
Ta wyjątkowa kawa pochodzi z Burundi, z mikroregionu Kayanza, gdzie uprawiana jest przez lokalnych rolników, którzy dbają o jej jakość na każdym etapie produkcji. Następnie przewożona jest do Butegany, jednej z pierwszych stacji myjących w Burundi, która została zbudowana w 1952 roku jeszcze za czasów króla Mwambutsa na zlecenie Księcia Baranyanka. W naparze doskonale wyczujesz czereśnię oraz melase.
Nuty smakowe: czereśnia, melasa
Punktacja SCA: 86
Kawa ziarnista Burundi Kayanza – 5 najważniejszych faktów
rośnie na wysokości do 1612m n.p.m.
obróbka Myta
pochodzi z regionu Kayanza
nuty smakowe: czereśnia, melasa
Kawa po fermentacji w beczkach dębowych.
WAGA 250 g
PEŁNA NAZWA El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Burundi Kayanza
NAZWA SKRÓCONA Burundi Kayanza
KRAJ Burundi
PUNKTACJA SCA 86
REGION Kayanza
RODZAJ KAWY Arabica
OBRÓBKA Myta
STOPIEŃ PALENIA ZIAREN średnio palona
OPAKOWANIE 250g – z wentylem i struną
WYSOKOŚĆ UPRAW 1612m n.p.m.
NUTY SMAKOWE czereśnia, melasa
ODMIANA Red Bourbon
Kawa z Burundi
Burundi: serce Afryki. Nazwane tak ze względu na kształt w kształcie serca, to małe państwo położone w środku kontynentu afrykańskiego jest domem dla ponad 600,000 rodzin uprawiających kawę. Kawa z Burundi to jedna z najlepszych kaw w Afryce, ze względu na bogate gleby i idealne warunki klimatyczne dla uprawy kawy. Jeśli szukasz wyśmienitej jakości kawy z Afryki, nie przegap kawy z Burundi.
Terroir
Dzięki doskonałemu terroir i klimatowi wiele różnych regionów w kraju ma korzystne warunki do uprawy wysokiej jakości kaw. Jednym z nich jest Buyenzi, który jest również domem mikroregionu Kayanza. Ta kawa jest produkowana przez rolników z tego obszaru, a następnie wysyłana do Butegana, jednej z pierwszych stacji myjących w Burundi.
Red Bourbon
Kawa Red Bourbon z Burundi to wyjątkowa odmiana, która uprawiana jest na wysokości 1,620 m npm. Ze względu na specjalne warunki terroiru i klimatu, kawa z regionu Buyenzi ma wyjątkowe właściwości smakowe. Po ręcznym zbiorze, czerwone i dojrzałe wiśnie są przetwarzane w tradycyjny sposób w stacji myjącej Butegana. Po około dziesięciu dniach suszenia na specjalnych łożach, kawa Red Bourbon z Burundi przetwarzana jest w młynie Budeca i gotowa do eksportu.
Producent:
Traba Trade Sp. z o.o. / ul. Radosna 6, 55-106 Zawonia