OlVita Olej z pestek winogron tłoczony na zimno 250ml
Składniki: Olej z pestek winogron zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany.
Zimno tłoczony olej z pestek winogron należy do olejów trudnych w tłoczeniu. Wymaga doświadczenia i nowoczesnych pras. Wszystko po to, aby zachować najbardziej wartościowe substancje aktywne oleju. Niska temperatura tłoczenia i wysokiej jakości surowiec przekłada się na najwyższej jakości produkt gotowy. Olej z pestek winogron charakteryzuje bardzo specyficzny winno- octowy smak i zapach oraz zielony kolor. Ze względu na profil kwasów tłuszczowych oraz charakterystyczną nutę smakową i zapachową jest poszukiwany przez osoby pragnące jeść smacznie i zdrowo. Dla złagodzenia smaku i osiągnięcia równowagi pomiędzy kwasami omega-6 : omega-3 zaleca się spożywanie oleju z pestek winogron w mieszance z olejem lnianym do diety dr Budwig.
Olej z pestek winogron charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (89 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (73 g/100 g),
– obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (7,8-9,2 mg/100 g).
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
- Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
- Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do dressingów, dipów, sałatek i innych dań. Nie zaleca się podgrzewania oleju. Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.
Wartość odżywcza w 100g w porcji: 3 łyżeczki (12g) % RWS* w porcji
Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal 444 kJ/ 108 kcal 5%
Tłuszcz 100g 12g 17%
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 11g 1g 5%
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 16g 2g -
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 73g 9g -
Węglowodany 0g 0g 0%
W tym cukry 0g 0g 0%
Białko 0g 0g 0%
Sól 0g 0g 0%
kwas linolowy LA (omega-6) 73 g/100 g
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 250ml: zawiera 19 sugerowanych porcji produktu
Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może mętnieć i tężeć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu. Z uwagi na fakt, iż olej z pestek winogron jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Opakowanie: Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek
Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, macadamia, migdały.
Pojemnośc netto: 250 ml
Składniki: Olej z pestek winogron zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany.
Zimno tłoczony olej z pestek winogron należy do olejów trudnych w tłoczeniu. Wymaga doświadczenia i nowoczesnych pras. Wszystko po to, aby zachować najbardziej wartościowe substancje aktywne oleju. Niska temperatura tłoczenia i wysokiej jakości surowiec przekłada się na najwyższej jakości produkt gotowy. Olej z pestek winogron charakteryzuje bardzo specyficzny winno- octowy smak i zapach oraz zielony kolor. Ze względu na profil kwasów tłuszczowych oraz charakterystyczną nutę smakową i zapachową jest poszukiwany przez osoby pragnące jeść smacznie i zdrowo. Dla złagodzenia smaku i osiągnięcia równowagi pomiędzy kwasami omega-6 : omega-3 zaleca się spożywanie oleju z pestek winogron w mieszance z olejem lnianym do diety dr Budwig.
Olej z pestek winogron charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (89 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (73 g/100 g),
– obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (7,8-9,2 mg/100 g).
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
- Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
- Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do dressingów, dipów, sałatek i innych dań. Nie zaleca się podgrzewania oleju. Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.
Wartość odżywcza w 100g w porcji: 3 łyżeczki (12g) % RWS* w porcji
Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal 444 kJ/ 108 kcal 5%
Tłuszcz 100g 12g 17%
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 11g 1g 5%
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 16g 2g -
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 73g 9g -
Węglowodany 0g 0g 0%
W tym cukry 0g 0g 0%
Białko 0g 0g 0%
Sól 0g 0g 0%
kwas linolowy LA (omega-6) 73 g/100 g
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 250ml: zawiera 19 sugerowanych porcji produktu
Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może mętnieć i tężeć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu. Z uwagi na fakt, iż olej z pestek winogron jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Opakowanie: Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek
Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, macadamia, migdały.
Pojemnośc netto: 250 ml
Producent:
Ol’Vita Krzysztof Dziaduch
Panków 2
58-125 Pszenno