OlVita Olej kukurydziany nieoczyszczony zimno tłoczony 500ml
Składniki: Olej z zarodków kukurydzy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Składniki: Olej z zarodków kukurydzy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Olej kukurydziany pozyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno zarodków kukurydzy polskiego pochodzenia. Zarodek kukurydzy jest magazynem najcenniejszych składników niezbędnych podczas kiełkowania nasionka. Siła i naturalna moc zamknięta w zarodku kukurydzy stała się naszą inspiracją do poszukiwań technologii, która pozwoliła na pozyskanie oleju bez uszczerbku na bezcennych wartościach substancji aktywnych. Nasza wiedza, doświadczenie i nowoczesne rozwiązania technologiczne sprawiły, że dziś możemy szczycić się produkcją tego oleju, jako pierwsi w Polsce.
Olej kukurydziany charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (87 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (57 g/100 g),
– obecność naturalnie występującej witaminy E (148 mg/100 g).
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż olej z zarodków kukurydzy posiada niemalże idealną proporcję alfa-tokoferolu (najbardziej aktywna forma witaminy E) 31,4 mg/100 g do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać, iż niezwykle ważnym elementem w diecie jest równowaga antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednym z najważniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w tłuszczach jest właśnie witamina E. Jej doskonałym źródłem są oleje, głównie zimno tłoczone oraz orzechy, migdały i nasiona oleiste. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do surówek, ziemniaków, makaronów, zup i innych potraw. Idealny do moczenia pieczywa. Olej ten posiada aromatyczny, charakterystyczny smak i zapach dla oleju z zarodków kukurydzy. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu. Nie zaleca się podgrzewania oleju. Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.
Wartość odżywcza w 100g w porcji: 3 łyżeczek (12g) % RWS* w porcji
Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal 444 kJ/ 108 kcal 5%
Tłuszcz 100g 12g 17%
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 13g 2g 10%
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 30g 4g -
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 57g 7g -
Węglowodany 0g 0g 0%
W tym cukry 0g 0g 0%
Białko 0g 0g 0%
Sól 0g 0g 0%
Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych.
kwas linolowy LA (omega-6) 57 g/100 g
kwas oleinowy (omega-9) 28 g/100 g
% RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 500 ml zawiera 38 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć i mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Opakowanie: Butelka z brązowego szkła + nakrętka niekapek
Informacje o alergenach: w firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Pojemnośc netto: 500 ml
Producent:
Ol’Vita Krzysztof Dziaduch
Panków 2,
58-125 Pszenno
Pojemnośc netto: 500 ml
Producent:
Ol’Vita Krzysztof Dziaduch
Panków 2,
58-125 Pszenno