Targroch Ryż Arborio (ryż do risotto) 1000g (1kg)
Podstawowy i najważniejszy składnik uwielbianego przez Włochów z północy risotto. W Italii danie to serwuje się analogicznie do zup w Polsce - pomiędzy pobudzającą apetyt przystawką, a sycącym daniem głównym. W czym tkwi jego wyjątkowość? Gęste, kremowe, aksamitne! Tajemnica doskonałego risotto to właśnie odpowiednio dobrana i przyrządzona odmiana ryżu. Arborio charakteryzuje się krótkimi, okrągłymi ziarnami, które w środku pozostają al dente, a na zewnątrz rozpływają się, zagęszczając sos. Risotto jest przykładem klasycznej włoskiej kuchni, w której nie liczy się ilość, a jakość składników. Bez dobrej odmiany ryżu nie może więc powstać prawdziwa wersja tego dania.
Sposób przygotowania: Ryż arborio gotujemy przez 15-20 minut na wolnym ogniu w osolonej wodzie (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody).
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 1524 kJ / 359 kcal 762 kJ / 180 kcal 9 %
Tłuszcz 1,4 g 0,7 g 1 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,11 g 0,06 g < 1 %
Węglowodany 79,8 g 39,9 g 15 %
- w tym cukry 0,2 g 0,1 g < 1 %
Błonnik 2,4 g 1,2 g -
Białko 6,8 g 3,4 g 7 %
Sól** 0,02 g 0,01 g < 1 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Masa netto: 1000g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp.J.,
Filipowice 161