Targroch Mąka Ryżowa biała 1000g
Mąka ryżowa powstaje poprzez zmielenie na drobno ziaren ryżu. Jest nieodłącznym składnikiem kuchni japońskiej, a także istotną częścią diety bezglutenowej. W Kraju Kwitnącej Wiśni wykorzystywana jest do wyrobu ryżowych makaronów, klusek i papieru, a w kuchni polskiej sprawdzi się jako zagęstnik lub element naleśników, wypieków i panierek. Zawiera regulujący perystaltykę jelit błonnik pokarmowy, dodatkowo wspierający organizm w walce ze złym cholesterolem. Dodatkowo charakteryzuje się mniejszą kalorycznością, niż mąki pszenne. Zmielony ryż to nie tylko propozycja dla osób z nietolerancją pokarmową, ale wszystkich miłośników rozmaitości w kuchni. Warto pamiętać, że mąką ryżowa ze względu na brak glutenu - nadającego wypiekom pulchności i elastyczności - powinna być stosowana w odpowiednich proporcjach i towarzystwie innych mąk. Poza przeznaczeniem kulinarnym doskonale nadaje się do przygotowywania domowych kosmetyków, takich jak maseczki, peelingi, odżywki i pudry.
Zastosowanie: Mąka ryżowa ma delikatnie słodkawy smak, więc nadaje się doskonale do słodkich wypieków, naleśników, deserów. Wytwarza się z niej np. makaron ryżowy, kluski, placki, bliny oraz używa do zagęszczania kisieli, zup, sosów. Stosowana jako substytut mąki pszennej w diecie bezglutenowej
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS* W 50 g
Wartość energetyczna 1465 kJ / 349 kcal 733 kJ / 174 kcal 9 %
Tłuszcz 0,7 g 0,35 g 1 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g 0,08 g < 1 %
Węglowodany 76,9 g 38,5 g 15 %
- w tym cukry 2,0 g 1,0 g 1 %
Błonnik 2,3 g 1,2 g -
Białko 7,6 g 3,8 g 8 %
Sól** 0,01 g < 0,01 g < 1 %
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Masa netto: 1000g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp.J.,
Filipowice 161,
32-840 Zakliczyn