Ksylitol 100% cukier brzozowy, słodzik stołowy 1kg Santini (Finlandia)
Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g).
Proces produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
Ksylitol został zatwierdzony jako dodatek do żywności oraz jako słodzik stołowy dyrektywą unijną numer 94/35/EC (94/35/WE).
W Polsce został dopuszczony do stosowania w żywności na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia nr 805 (2003).
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca).
Zastosowanie i sposób użycia:
Można stosować:
- jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego
- do słodzenia potraw, deserów i napojów
- do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz, że jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna 1000kJ/240kcal
Tłuszcz 0,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 99,8 g
- w tym cukry 0,2 g
- w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole) 98,5 g
Białko 0 g
Sól 0,01 g
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Nie podawać dziciom do 3 roku życia.
Nie podawać zwierzętom.
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25oC
Masa netto: 1000g
Producent:
Santini
ul. Chlebowa 4/8
61-003 Poznań Polska