Targroch Masło orzechowe peanut butter 100% naturalne 500g
PASTA ORZECHOWA 100% NATURALNA
Klasyk i obowiązkowy składnik amerykańskiego śniadania. Popularnością dorównuje nawet płatkom kukurydzianym i ziarnom popcornu. Trudno wyobrazić sobie bez niego kanapki dla dzieci i kruche ciasteczka. Pasta orzechowa, zwana do niedawna także masłem orzechowym, coraz częściej gości także na polskich stołach. Z czym, jak, i dlaczego warto ją jeść?
Spór o orzech
Pasta orzechowa to tak naprawdę rozdrobnione orzeszki ziemne - czyli nasiona orzachy podziemnej - o konsystencji gęstego kremu. Choć produkt ten nie wydaje się być zbyt odkrywczy - ot zmielone fistaszki - to wynalazł go amerykański lekarz John Harvey Kellogg w XIX wieku. Niektóre źródła podają, że na pomysł ucierania pasty z prażonych orzechów wpadli wcześniej Aztekowie, już w XII wieku. Według innych doniesień, twórcą tego przysmaku miał być botanik George Washington Carver, twórca aż 300 produktów z orzechów. Bez względu na to, czyje tak naprawdę jest to odkrycie, pewne jest, że odmieniło ono sposób przygotowywania śniadań w większości amerykańskich domów. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych pokochali pastę z fistaszków tak bardzo, że postanowili nawet obchodzić Narodowy Dzień Masła Orzechowego.
Smooth or crunchy?
Pastę orzechową można podzielić na gładką - czyli smooth - oraz chrupką, z kawałkami orzechów - czyli crunchy. Bez względu na konsystencję powinna być jednoskładnikowa - pozbawiona soli, cukru, uwodornionych olejów roślinnych i innych sztucznych dodatków. Dobrej jakości pasta rozwarstwia się. Oznacza to, że na jej powierzchni wytrąca się naturalny olej z orzechów, który wymaga wymieszania przed spożyciem.
Przez żołądek do… mózgu!
Pasta fistaszkowa to produkt z jednej strony uwielbiany, a z drugiej krytykowany za wysoką kaloryczność i przereklamowane walory prozdrowotne. Tak naprawdę każdy wyrób, którego podstawą są orzechy musi być kaloryczny, ponieważ same orzechy dostarczają sporo kilokalorii. Nie warto się tym jednak przejmować - pasta orzechowa, jedzona w rozsądnych ilościach, nie jest zagrożeniem dla sylwetki. Wręcz przeciwnie, dostarcza bardzo dużo białka, błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu, a także witamin z grupy B, A i E. Według badaczy orzechy nie tylko wpływają pozytywnie na figurę - chociażby dzięki niwelowaniu apetytu i budowaniu masy mięśniowej - ale także stanowią paliwo dla najważniejszego z ludzkich organów - mózgu.
Palce lizać!
Miłośnicy pasty orzechowej dodają ją do niemal wszystkiego - od pieczywa, owsianek i gofrów, przez naleśniki, ciasta i ciasteczka, aż po wytrawne potrawy kuchni orientalnej. Przeciwnicy z kolei najczęściej nie mogą przekonać się do tego przysmaku, ponieważ nie mają pojęcia z czym je jeść. Na początek warto dać szansę zwykłej kanapce - podana z warstwą masła orzechowego i słodką konfiturą lub bananami będzie smakować doskonale!
Wartość odżywcza w 100g |
w 1 porcji 25g |
100g |
% RWS w 1 porcji |
Wartość energetyczna kcal/kJ Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany w tym cukry Białko Sól |
600kJ/145kcal 11,5 g 1,5 g 3 g 1,6 g 4,2 g 0,01 g |
2403kJ/581kcal 46 g 6,1 g 12 g 6,4 g 17 g 0,04 g |
7 % 16 % 7 % 1 % 2 % 8 % < 1% |
RWS - referencyjne wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki: 100% orzechy arachidowe prażone.
Zastosowanie: doskonałe do ciast, dań słonych oraz pikantnych przekąsek i kanapek.Wytrącanie oleju na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Zaleca się wymieszanie produktu przed spożyciem.
Informacja dla alergików: produkt zawiera orzechy arachidowe. Istnieje możliwość wystąpienia śladowych ilości innych orzechów.
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu spożyć w ciągu 1 miesiąca.
Opakowanie 500g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Masa netto: 500g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn