Targroch Soczewica zielona ziarno 500 g
Soczewica zielona to jedna z pierwszych roślin uprawianych na świecie. Obecnie jej największe plantacje porastają Kanadę, Indie, Turcję oraz USA. Należy do rodziny bobowatych, wcześniej zwanych motylkowymi. Soczewica to jedno z najpopularniejszych warzyw strączkowych. Jej zielona odmiana nie jest tak często wykorzystywana jak czerwona, jednak ceni się ją przede wszystkim za delikatny smak, konsystencję i wysoką zawartość białka.
Chcemy grać w zielone!
Soczewica zielona to jedna z pierwszych roślin uprawianych na świecie. Obecnie jej największe plantacje porastają Kanadę, Indie, Turcję oraz USA. Należy do rodziny bobowatych, wcześniej zwanych motylkowymi. Soczewica to jedno z najpopularniejszych warzyw strączkowych. Jej zielona odmiana nie jest tak często wykorzystywana jak czerwona, jednak ceni się ją przede wszystkim za delikatny smak, konsystencję i wysoką zawartość białka.
Chcemy grać w zielone!
Zieloną soczewicę doceniają przede wszystkim wegetarianie, przyczyniając się do jej częstszej obecności na stołach i w restauracyjnych kartach dań. Zawartość białka na poziomie blisko 25% oraz jego wysoka przyswajalność sprawia, że jest to doskonały zamiennik mięsa. Poza tym, te drobne, okrągłe nasiona dostarczają sporo błonnika, niewielką liczbę kalorii oraz ważne dla organizmu aminokwasy. Posiadają niski indeks glikemiczny oraz są źródłem żelaza, fosforu, magnezu, a także witamin z grupy B.
Na sypko, na szybko!
Na sypko, na szybko!
Soczewica zielona to warzywo o subtelnym smaku i szerokim zastosowaniu. Podczas obróbki termicznej nie rozpada się tak jak odmiana czerwona, zachowując sypkość. Jej ogromnym atutem jest fakt, że w przeciwieństwie do innych strączków, nie wymaga namaczania przed gotowaniem. Nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek, zup, past, pasztetów, kotletów czy dań jednogarnkowych. Jako składnik farszu znakomicie komponuje się w pierogach, krokietach i zapiekanych warzywach. Przepada za towarzystwem cebulki, grzybów i świeżych ziół.
Soczewica
Soczewica
Soczewica jest rośliną motylkową, o strąkach zawierających jedno lub dwa nasiona o okrągłym, owalnym lub sercowatym kształcie. Ziarno soczewicy ma barwę w odcieniu brązowym, zielonym i czerwonym, charakteryzujące się nadzwyczajnym, wyrazistym smakiem. Na podstawie zawartych składników można soczewicę uznać za potężny, odżywczy składnik, pozytywnie działający na nasz organizm.
Zastosowanie
Zastosowanie
Świetnie smakują zupy, w których występuje w głównej i jedynej roli. Zmielona jest fantastyczną bazą do wszelkiego typu wypełnień, a także kotletów. Zmiksowana z cytryn, oliwą i innymi przyprawami, daje pyszne i wielosmakowe pasty do kanapek. Z soczewicy można robić pyszne pasztety. Można z niej wyczarować farsze do gołąbków, krokietów czy pierogów. Ugotowana i wystudzona doskonale uzupełnia różne sałatki.
Soczewica zielona jest naturalnym źródłem:
- żelaza, które pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
- fosforu, które wspomagają utrzymanie zdrowych kości i zębów
- potasu - który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
- cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
RWS - referencyjne wartości spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Opakowanie 500g zawiera 10 sugerowanych porcji.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Masa netto: 500g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn
- fosforu, które wspomagają utrzymanie zdrowych kości i zębów
- potasu - który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
- cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS w 50 g |
Wartość energetyczna | 1474 kJ/ 352 kcal | 737 kJ/176 kcal | 9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany - w tym cukry Błonnik Białko Sól |
1,06 g 0,15 g 63,35 g 2,03g 10,7 g 24,63 g 0,02 g |
0,53 g 0,08 g 31,68 g 1,02 g 5,35 g 12,32 g 0,01 g |
1% 1% 12 % 1 % - 25 % < 1 % |
Witaminy i składniki mineralne Fosfor Potas Żelazo Cynk |
w 100 g 281 mg 677 mg 6,51 mg 3,27 mg |
%RWS w 100 g 40 % 34 % 47 % 33 % |
w porcji 50 g 140,5 mg 338,5 mg 3,26 mg 1,64 mg |
RWS - referencyjne wartości spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Opakowanie 500g zawiera 10 sugerowanych porcji.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Masa netto: 500g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn