Targroch Czosnek niedźwiedzi suszony 100g
Czosnek niedźwiedzi – gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Rośnie dziko na terenie Europu, Azji Mniejszej i Kaukazu, jest też uprawiany w innych regionach. Bywa nazywany czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Przypisuje się mu szereg właściwości prozdrowotnych, przez co znajduje zastosowanie nie tylko jako przyprawa, ale także w postaci surowca w ziołolecznictwie. Ile wspólnego z ząbkami czosnku i brunatnymi misiami ma tak naprawdę czosnek niedźwiedzi?
Wygląd kwiatu / zapach czosnku
Z morfologicznego punktu widzenia czosnek niedźwiedzi zupełnie nie przypomina stosowanego w kuchni czosnku pospolitego. Roślina ta zamiast połączonych ze sobą ząbków ma zielone liście o wydłużonym kształcie. W środowisku naturalnym jest objęta ochroną i nie trudno pomylić ją z trującą konwalią. Elementem wspólnym czosnków jest smak. Przyprawa z niedźwiedziem w nazwie jest jednak znacznie lżejsza dla układu pokarmowego i nie powoduje nieprzyjemnego zapachu z ust.
Przysmak niedźwiedzi
Czosnek liściasty nieprzypadkowo zyskał swój zwierzęcy przydomek. To właśnie dzięki niedźwiedziom, jedzącym go po wybudzeniu ze snu zimowego odkryto, że posiada on właściwości wzmacniające. Dzisiaj wiadomo także, że czosnek niedźwiedzi wykazuje m.in. działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także przyczynia się do utrzymania dobrego stanu włosów, skóry i paznokci.
Zastosowanie: czosnek niedźwiedzi jest rośliną o wyraźnym aromacie i niepodważalnych walorach estetycznych. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można go używać jako dodatek do sałatek, twarogów i sosów.
Przepis na twaróg z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
200 g twarogu śmietankowego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: całość wyrobić widelcem mieszając składniki. Podawać z pieczywem lub grzankami.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są rónież migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Czosnek niedźwiedzi – gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Rośnie dziko na terenie Europu, Azji Mniejszej i Kaukazu, jest też uprawiany w innych regionach. Bywa nazywany czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Przypisuje się mu szereg właściwości prozdrowotnych, przez co znajduje zastosowanie nie tylko jako przyprawa, ale także w postaci surowca w ziołolecznictwie. Ile wspólnego z ząbkami czosnku i brunatnymi misiami ma tak naprawdę czosnek niedźwiedzi?
Wygląd kwiatu / zapach czosnku
Z morfologicznego punktu widzenia czosnek niedźwiedzi zupełnie nie przypomina stosowanego w kuchni czosnku pospolitego. Roślina ta zamiast połączonych ze sobą ząbków ma zielone liście o wydłużonym kształcie. W środowisku naturalnym jest objęta ochroną i nie trudno pomylić ją z trującą konwalią. Elementem wspólnym czosnków jest smak. Przyprawa z niedźwiedziem w nazwie jest jednak znacznie lżejsza dla układu pokarmowego i nie powoduje nieprzyjemnego zapachu z ust.
Przysmak niedźwiedzi
Czosnek liściasty nieprzypadkowo zyskał swój zwierzęcy przydomek. To właśnie dzięki niedźwiedziom, jedzącym go po wybudzeniu ze snu zimowego odkryto, że posiada on właściwości wzmacniające. Dzisiaj wiadomo także, że czosnek niedźwiedzi wykazuje m.in. działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także przyczynia się do utrzymania dobrego stanu włosów, skóry i paznokci.
Zastosowanie: czosnek niedźwiedzi jest rośliną o wyraźnym aromacie i niepodważalnych walorach estetycznych. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można go używać jako dodatek do sałatek, twarogów i sosów.
Przepis na twaróg z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
200 g twarogu śmietankowego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: całość wyrobić widelcem mieszając składniki. Podawać z pieczywem lub grzankami.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są rónież migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 100g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn
Masa netto: 100g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn