Santini Ksylitol 100% cukier brzozowy, słodzik stołowy 500g Santini (Finlandia)
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)
Kraj pochodzenia: Finlandia
Ksylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.
Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)
Proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.
Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.
Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji
Uwagi:
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.
Nie podawać zwierzętom.
Ksylitol został zatwierdzony jako dodatek do żywności oraz jako słodzik stołowy dyrektywą unijną nr 94/35/EC(94/35/WE)
W Polsce został dopuszczony do stosowania w żywności na podstawie Rozporządzenia Minista Zdrowia nr 805 (2003)