Targroch Orzechy Pecan łuskane - Premium 500g
Są owocami drzewa, nazywanego orzesznikiem jadalnym, pekanowym, owocowym lub po prostu pekanem. Z wyglądu i w smaku przypominają doskonale nam znane orzechy włoskie, jednak kryją w sobie więcej cennych wartości odżywczych. Uważa się je za nie tylko jedne z najzdrowszych, ale i najsmaczniejszych gatunków. W swoich rodzinnych stronach, czyli południowych Stanach Zjednoczonych, doczekały się nawet własnego przepisu. Pecan pie jest rodzajem tradycyjnej, słodkiej tarty z orzechami pecan - to obowiązkowa pozycja podczas Święta Dziękczynienia. Innym wyjątkowym dniem dla tych owoców jest 14 kwietnia, czyli krajowy dzień pecanów w USA.
Twardy jak pecan
Owoce orzesznika mają delikatnie wydłużony kształt i strukturę jądra zbliżoną do orzecha włoskiego, w mniej pofałdowanej postaci. Ich nazwa najprawdopodobniej została zaczerpnięta z języka indiańskich plemion - Algonkinów - zamieszkujących tereny Ameryki Północnej. Słowo pecan oznacza tam tyle co orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią. Mimo wszelkich podobieństw z popularnymi w Polsce orzechami włoskimi, pecany są gatunkiem, który nie zadomowił się w Europie. Jest za to najchętniej wybierany w Stanach Zjednoczonych. Orzesznik jadalny to wielkie, imponujące drzewo, jednak bardzo wrażliwe na mróz. Z tego względu w Polsce dopiero zyskuje na popularności. Jego miłośnicy cenią go szczególnie za delikatny, maślany smak i cenne dla organizmu właściwości.
Superorzech
Wszystkie gatunki orzechów są potrzebne w diecie, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i cenne pierwiastki. Pecany na tle innych krewnych wypadają jednak wyjątkowo obiecująco. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C, E i K, oraz pokrywają całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 (w porcji 100 g). Orzechom pecan nie brakuje także minerałów i niwelujących działanie wolnych rodników antyoksydantów. Są źródłem: cynku, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i manganu. Wpływają na poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci, redukcję cholesterolu, wzmocnienie odporności i niwelowanie procesów starzeniowych. Dla lepszego efektu prozdrowotnego wystarczy zalać orzechy pecan wodą i pozostawić na kilka godzin.
Pecan pie po polsku
Z orzechów pecan powstają nie tylko tradycyjne amerykańskie tarty na Święto Dziękczynienia, ale także orleańskie praliny. Charakterystyczny maślany smak tego gatunku będzie się także doskonale komponował z typowymi dla polskiej kuchni wypiekami. Miłośnicy prostych rozwiązań mogą z kolei wykorzystać pecany do przygotowania słodkich śniadań i kolacji, sałatek czy dekoracji deserów. Warto pamiętać, że po otwarciu opakowania orzechy pecan należy przechowywać w lodówce.
Składniki: Orzechy pekan (pecan)
Orzechy pecan są naturalnym źródłem:
Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;
Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny;
Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie;
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 3032 kJ / 722 kcal 1516 kJ / 361 kcal 18 %
Tłuszcz 72 g 36 g 51 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,2 g 3,1 g 16 %
Węglowodany 4,4 g 2,2 g 1 %
- w tym cukry 4,0 g 2,0 g 2 %
Błonnik 9,6 g 4,8 g -
Białko 9,2 g 4,6 g 9 %
Sól** 0 g 0 g 0 %
Witaminy i składniki mineralne w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 100 g
Magnez 121 mg 61 mg 32 %
Żelazo 2,5 mg 1,25 mg 18 %
Cynk 4,5 mg 2,3 mg 45 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Masa netto: 500g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp.J.,
Filipowice 161,
32-840 Zakliczyn,
tel. (14)66-36-104 Serwis konsumenta: serwis@targroch.pl, www.targroch.pl