Targroch Kasza Bulgur z Pszenicy Durum 1000g Magnez, Żelazo, Potas
Kasza sporządzona z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren pszenicy twardej, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest bardzo pożywny, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować Kuskus lub ryż. Przez namoczenie w mleku i pokrycie mąką uzyskuje się z niego tradycyjny turecki kuskus. Kaszę wystarczy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Szklankę bulguru należy zalać 2 szklankami wody i gotować ok. 10 min, pozostawić pod przykryciem do czasu wchłonięcia całej wody. Potem zamieszaj widelcem, by rozdzielić ziarenka. Można dodawać ją do sałatek i zup. Doskonale smakuje też jako śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i owocami.
Kasza sporządzona z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren pszenicy twardej, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest bardzo pożywny, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować Kuskus lub ryż. Przez namoczenie w mleku i pokrycie mąką uzyskuje się z niego tradycyjny turecki kuskus. Kaszę wystarczy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Szklankę bulguru należy zalać 2 szklankami wody i gotować ok. 10 min, pozostawić pod przykryciem do czasu wchłonięcia całej wody. Potem zamieszaj widelcem, by rozdzielić ziarenka. Można dodawać ją do sałatek i zup. Doskonale smakuje też jako śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i owocami.
Kasza bulgur jest naturalnym źródłem:
- potasu, który wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego
- fosforu, który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
- magnezu, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
- żelaza, który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
- cynku, pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są również sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, prodkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | % RWS w 50 g |
Wartość energetyczna | 1432 kJ/342 kcal | 716 kJ/171 kcal | 23 % |
Tłuszcz w tyma nasycone |
1,33 g 0,23 g |
0,67 g 0,12 g |
28,00 % |
Węglowodany w tym cukry |
75,87 g 0,41 g |
37,94 g 0,22 g |
21 % |
Błonnik | 12,5 g | 6,25 g | - |
Białko | 12,29 g | 6,15 g | 32 % |
Sól | 0,04 g | 0,02 g | < 1 % |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | %RWS w 100g | w 50 g |
Potas Fosfor Magnez Żelazo Cynk |
410 mg 300 mg 164 mg 2,46 mg 1,93 mg |
21 % 43 % 44 % 17 % 19 % |
205 mg 150 mg 82 mg 1,23 mg 0,96 mg |
Możliwe naturalne odchylenia. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 1000g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn