Mak jest ceniony od wieków. Ta roślina oleista występuje niemal wyłącznie na półkuli północnej. Co ciekawe ze względu na piękne kwiaty uprawiany jest też jako roślina ozdobna. Jak inne bakalie, jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Choć dziś kojarzy się nam głównie z potrawami świątecznymi, możemy jadać go przez cały rok. Oczywiście, w rozsądnych ilościach...
Mak niebieski jest wykorzystywany do produkcji cukierniczych farszów (np. do ciast, tart, bułek itd.) oraz jako posypka do (niekoniecznie słodkich) wypieków (np. bułek, chleba, rogalików). Mak jest absolutnie obowiązkowym składnikiem niektórych potraw wigilijnych - kutii (przygotowywanej z maku, ziaren pszenicy i miodu) czy makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. Pamiętajmy więc, by na naszym wigilijnym stole nie zabrakło słodkości przygotowanych z jego dodatkiem.
Składniki: Mak niebieski ziarno.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 2263 kJ / 539 kcal 1131 kJ / 269 kcal 13 %
Tłuszcz 42,9 g 21,5 g 31 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,5 g 2,8 g 14 %
Węglowodany 4,2 g 2,1 g 1 %
- w tym cukry 3,2 g 1,6 g 2 %
Błonnik 20,5 g 10,3 g -
Błonnik 20,5 g 10,3 g -
Białko 23,7 g 11,9 g 24 %
Sól** 0,02 g 0,01 g < 1 %
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Informacje o alergenach: w zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Masa netto: 400g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp.J.,
Filipowice 161,
32-840 Zakliczyn
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Informacje o alergenach: w zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Masa netto: 400g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp.J.,
Filipowice 161,
32-840 Zakliczyn