Makar Tapioka granulat 1000g Kulki Manioki 1kg
Perełki tapioki należy gotować około 40 minut, aż staną się miękkie i przezroczyste. Tapiokę można wcześniej namoczyć, dzięki czemu skraca się czas jej gotowania.
TAPIOKA GRANULAT
Tapioka to skrobie pozyskiwane z bulw manioku, które uprawiane są w krajach Ameryki Południowej Azji. Charakteryzuje się neutralnym smakiem, jest bezzapachowe, dlatego doskonale nadaje się do dań słodkich, słonych. Tapioka znajduje liczne zastosowanie w kuchni, jako zagęstnik do zup i sosów oraz jako składnik deserów, budyni, puddingów i naleśników. Po ugotowaniu kulki skrobi pęcznieje i staje się przezroczyste.
Sposób użycia: tapiokę wypłukać, namoczyć najlepiej w mleku ok. 20 minut. Następnie w tym samym płynie ugotować do miękkości na bardzo małym ogniu, stale mieszają.
PLACUSZKI Z TAPIOKI
Składniki: 1/2 szklanki tapioki, 1/2 szklanki mąki owsianej, 1 i 1/2 szklanki mleka (ew 1/2 szklanki wody, gdyby płyn był zbyt gęsty), 1 łyżka rozpuszczonego masła, 2 jajka, szczypta soli himalajskiej 2 łyżki ksylitolu jeśli chcemy wersję na słodko)
Wykonanie: tapiokę płuczemy, moczymy w mleku ok. 20 minut. Gotujemy, studzimy. Do przestudzonej tapioki dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Dobrze mieszamy aż masa, będzie jednolita (ew. korygujemy gęstość wodą). Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni.
KOKOSOWO-CZEKOLADOWY DESER Z TAPIOKI
Składniki: 1/2 szklanki tapioki, 1/2 puszki mleka kokosowego, 1 szklanka mleka roślinnego, 1 łyżka ksylitolu, aromat waniliowy lub miąższ z 1/2 laski wanilii, 3 łyżeczki kakao, 2 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę soli himalajskiej, ewentualnie starta czekolada do dekoracji.
Wykonanie: tapiokę wypłukać, namoczyć w mleku ok. 20 minut. Dodać ksylitol, mleko kokosowe, sól, wanilię i gotować na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać wiórki do drugiej kakao, wymieszać Do pucharków wlewać na przemian raz masę kokosową, raz czekoladową, górę posypać wiórkami lub startą czekoladą
Składniki: tapioka 98%, woda.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1485 kJ / 350 kcal
Tłuszcz < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1 g
węglowodany - 86 g
w tym cukry < 0,5 g
białko < 0,5 g
sól - 0,10 g
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Masa netto: 1000g
Producent:
Makar Bakalie Sp. z o.o. Sp. k.
40-391 Katowice
ul. Krakowska 74
Perełki tapioki należy gotować około 40 minut, aż staną się miękkie i przezroczyste. Tapiokę można wcześniej namoczyć, dzięki czemu skraca się czas jej gotowania.
TAPIOKA GRANULAT
Tapioka to skrobie pozyskiwane z bulw manioku, które uprawiane są w krajach Ameryki Południowej Azji. Charakteryzuje się neutralnym smakiem, jest bezzapachowe, dlatego doskonale nadaje się do dań słodkich, słonych. Tapioka znajduje liczne zastosowanie w kuchni, jako zagęstnik do zup i sosów oraz jako składnik deserów, budyni, puddingów i naleśników. Po ugotowaniu kulki skrobi pęcznieje i staje się przezroczyste.
Sposób użycia: tapiokę wypłukać, namoczyć najlepiej w mleku ok. 20 minut. Następnie w tym samym płynie ugotować do miękkości na bardzo małym ogniu, stale mieszają.
PLACUSZKI Z TAPIOKI
Składniki: 1/2 szklanki tapioki, 1/2 szklanki mąki owsianej, 1 i 1/2 szklanki mleka (ew 1/2 szklanki wody, gdyby płyn był zbyt gęsty), 1 łyżka rozpuszczonego masła, 2 jajka, szczypta soli himalajskiej 2 łyżki ksylitolu jeśli chcemy wersję na słodko)
Wykonanie: tapiokę płuczemy, moczymy w mleku ok. 20 minut. Gotujemy, studzimy. Do przestudzonej tapioki dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Dobrze mieszamy aż masa, będzie jednolita (ew. korygujemy gęstość wodą). Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni.
KOKOSOWO-CZEKOLADOWY DESER Z TAPIOKI
Składniki: 1/2 szklanki tapioki, 1/2 puszki mleka kokosowego, 1 szklanka mleka roślinnego, 1 łyżka ksylitolu, aromat waniliowy lub miąższ z 1/2 laski wanilii, 3 łyżeczki kakao, 2 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę soli himalajskiej, ewentualnie starta czekolada do dekoracji.
Wykonanie: tapiokę wypłukać, namoczyć w mleku ok. 20 minut. Dodać ksylitol, mleko kokosowe, sól, wanilię i gotować na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać wiórki do drugiej kakao, wymieszać Do pucharków wlewać na przemian raz masę kokosową, raz czekoladową, górę posypać wiórkami lub startą czekoladą
Składniki: tapioka 98%, woda.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1485 kJ / 350 kcal
Tłuszcz < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1 g
węglowodany - 86 g
w tym cukry < 0,5 g
białko < 0,5 g
sól - 0,10 g
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Masa netto: 1000g
Producent:
Makar Bakalie Sp. z o.o. Sp. k.
40-391 Katowice
ul. Krakowska 74