Targroch Skrobia kukurydziana 1000g (1kg) Maizena, Zagęszczacz naturalny
Skrobia kukurydziana (Maizena, Mazeina). Skrobia kukurydziana jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzy. Ma postać proszku i charakteryzuje się białą barwą i neutralnym zapachem.
Zastosowanie: Skrobia kukurydziana znalazła zastosowanie głównie w kuchni jako zagęszczacz do zup, gulaszów czy sosów. Skrobię należy najpierw dodać do zimnej wody, wymieszać, a następnie wlać do sosu lub zupy. Mazeina stosowana jest również jako dodatek do wypieków (ciast, ciasteczek, biszkoptów, placków, naleśników), nadając im drobną teksturę oraz zwiększenia wilgotności wypieków bezglutenowych. Sprawdzi się również jako zagęszczacz do puddingów, kisielów lub kremów. Skrobia kukurydziana sprawdzi się też do czyszczenia powierzchni z plam z oleju, krwi, żywności, do czyszczenia garnków, patelni, zastawy stołowej i urządzeń kuchennych oraz jako środek zmiękczający do prania. Ponadto skrobia kukurydziana w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdzi się jako środek na ukąszenia owadów (złagodzi świąd) - i na oparzenia słoneczne (zmniejszy ból i pieczenie). Dodatkowo suchą skrobię kukurydzianą można użyć jako suchy szampon, by szybko odświeżyć włosy.
Wartość odżywcza produktuw 100 g w porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 1493 kJ / 351 kcal 747 kJ / 176 kcal 9 %
Tłuszcz 0 g 0 g 0 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g 0 %
Węglowodany 86,8 g 43,4 g 17 %
- w tym cukry 0,9 g 0,45 g < 1 %
Błonnik 1,7 g 0,85 g -
Białko 0,2 g 0,1 g < 1 %
Sól** 0,01 g 0,003 g < 1 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Przechowywanie: maizena powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Skrobia kukurydziana (Maizena, Mazeina). Skrobia kukurydziana jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzy. Ma postać proszku i charakteryzuje się białą barwą i neutralnym zapachem.
Zastosowanie: Skrobia kukurydziana znalazła zastosowanie głównie w kuchni jako zagęszczacz do zup, gulaszów czy sosów. Skrobię należy najpierw dodać do zimnej wody, wymieszać, a następnie wlać do sosu lub zupy. Mazeina stosowana jest również jako dodatek do wypieków (ciast, ciasteczek, biszkoptów, placków, naleśników), nadając im drobną teksturę oraz zwiększenia wilgotności wypieków bezglutenowych. Sprawdzi się również jako zagęszczacz do puddingów, kisielów lub kremów. Skrobia kukurydziana sprawdzi się też do czyszczenia powierzchni z plam z oleju, krwi, żywności, do czyszczenia garnków, patelni, zastawy stołowej i urządzeń kuchennych oraz jako środek zmiękczający do prania. Ponadto skrobia kukurydziana w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdzi się jako środek na ukąszenia owadów (złagodzi świąd) - i na oparzenia słoneczne (zmniejszy ból i pieczenie). Dodatkowo suchą skrobię kukurydzianą można użyć jako suchy szampon, by szybko odświeżyć włosy.
Wartość odżywcza produktuw 100 g w porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 1493 kJ / 351 kcal 747 kJ / 176 kcal 9 %
Tłuszcz 0 g 0 g 0 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g 0 %
Węglowodany 86,8 g 43,4 g 17 %
- w tym cukry 0,9 g 0,45 g < 1 %
Błonnik 1,7 g 0,85 g -
Białko 0,2 g 0,1 g < 1 %
Sól** 0,01 g 0,003 g < 1 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Przechowywanie: maizena powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opakowanie 1000g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Masa netto: 1000 g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn
Masa netto: 1000 g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn