Targroch Pasta kokosowa 100% naturalna 500g
Pasta kokosowa 100% naturalna
Kokos to w polskiej kuchni nadal produkt bardzo egzotyczny. Nazywany jest orzechem, chociaż znacznie odbiega od wyglądu i smaku pozostałych przedstawicieli tej grupy. W przeciwieństwie do nich nie posiada jadalnego jądra, lecz wodę oraz słodki i delikatnie tłusty miąższ. To właśnie z niego powstaje wyśmienita pasta kokosowa, zwana też musem kokosowym. Ten największy na świecie orzech jest owocem palmy kokosowej. W innych językach jej nazwa tłumaczona jest jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia” oraz „drzewo o tysiącu zastosowań”. Rzeczywiście, żadna część tej rośliny się nie marnuje. Sam owoc ma imponującą liczbę zastosowań. Z grubej, włóknistej łupiny tworzy się bardzo oryginalne i ekologiczne rękodzieło, takie jak donice czy lampy. Jego wewnętrzną ścianę pokrywa gruba warstwa miąższu – jest to bielmo, po wysuszeniu zwane koprą. Sam środek to z kolei orzeźwiająca woda kokosowa, czyli płynna postać bielma.
Jak mus to mus!
Pasta z kokosa nie jest tak powszechnie znana jak wiórki, woda, olej czy mleko kokosowe. Posiada jednak znacznie więcej zastosowań, pełniąc rolę bazy, z której można przygotować inne kokosowe artykuły domowym sposobem. W przeciwieństwie do samego orzecha kokosowego jest niedroga, wydajna i ogólnodostępna. Z jej otwarciem poradzi sobie każdy, co w przypadku kokosa nie jest tak oczywiste. Dodatkowo mus kokosowy nie zawiera żadnych sztucznych substancji, słodzików, barwników i konserwantów, które zwykle występują w wiórkach i mleku kokosowym. Składa się wyłącznie z mielonego bielma. W warunkach chłodniczych przybiera postać stałą, zaś w trakcie obróbki termicznej zyskuje delikatną, kremową konsystencję. Jego smak to kwintesencja kokosa – subtelna słodycz tropików.
Jak wykorzystać mus kokosowy?
- tak jak lubisz! Pasta kokosowa daje wręcz nieograniczone możliwości kulinarne. Podkreśla smak dań słodkich i wytrawnych. Można dodać ją do azjatyckiego curry, swojskiego puddingu ryżowego, śniadaniowej owsianki lub domowych lodów w zdrowszej wersji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z niej także domowe mleko kokosowe. Aby je otrzymać wystarczy w odpowiedniej proporcji zblendować wodę z musem. I gotowe!
Smaczny, ale czy wartościowy?
Miąższ kokosa to źródło błonnika odpowiadającego za uczucie sytości i perystaltykę jelit. Dostarcza także najpotrzebniejsze minerały, takie jak potas, magnez i żelazo. Zawiera witaminę D – ważną szczególnie zimną – oraz K, która wspiera pracę mózgu i pomaga w koncentracji. Każdy kto przepada za jego smakiem może więc delektować się nim bez wyrzutów sumienia – przez cały rok.
Składniki: 100% Pasta z miąższu kokosa
100% NATURALNA - BEZ DODATKU OLEJU PALMOWEGO - BEZ DODATKU SOLI I CUKRU
Dodatkowe informacje: Olej z kokosa na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.
Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji 25 g %RWS* w 25 g
Wartość energetyczna 2720 kJ / 661 kcal 680 kJ / 165 kcal 8 %
Tłuszcz 63,2 g 15,8 g 23 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 53,25 g 13,3 g 67 %
Węglowodany 5,9 g 1,5 g 1 %
- w tym cukry 5,9 g 1,5 g 2 %
Błonnik 21,1 g 5,3 g -
Białko 6,6 g 1,7 g 3 %
Sól** 0,07 g 0,02 g < 1 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Informacja o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości sezamu, migdałów, dwutlenku siarki SO2, różnych orzechów. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 500g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn
Pasta kokosowa 100% naturalna
Kokos to w polskiej kuchni nadal produkt bardzo egzotyczny. Nazywany jest orzechem, chociaż znacznie odbiega od wyglądu i smaku pozostałych przedstawicieli tej grupy. W przeciwieństwie do nich nie posiada jadalnego jądra, lecz wodę oraz słodki i delikatnie tłusty miąższ. To właśnie z niego powstaje wyśmienita pasta kokosowa, zwana też musem kokosowym. Ten największy na świecie orzech jest owocem palmy kokosowej. W innych językach jej nazwa tłumaczona jest jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia” oraz „drzewo o tysiącu zastosowań”. Rzeczywiście, żadna część tej rośliny się nie marnuje. Sam owoc ma imponującą liczbę zastosowań. Z grubej, włóknistej łupiny tworzy się bardzo oryginalne i ekologiczne rękodzieło, takie jak donice czy lampy. Jego wewnętrzną ścianę pokrywa gruba warstwa miąższu – jest to bielmo, po wysuszeniu zwane koprą. Sam środek to z kolei orzeźwiająca woda kokosowa, czyli płynna postać bielma.
Jak mus to mus!
Pasta z kokosa nie jest tak powszechnie znana jak wiórki, woda, olej czy mleko kokosowe. Posiada jednak znacznie więcej zastosowań, pełniąc rolę bazy, z której można przygotować inne kokosowe artykuły domowym sposobem. W przeciwieństwie do samego orzecha kokosowego jest niedroga, wydajna i ogólnodostępna. Z jej otwarciem poradzi sobie każdy, co w przypadku kokosa nie jest tak oczywiste. Dodatkowo mus kokosowy nie zawiera żadnych sztucznych substancji, słodzików, barwników i konserwantów, które zwykle występują w wiórkach i mleku kokosowym. Składa się wyłącznie z mielonego bielma. W warunkach chłodniczych przybiera postać stałą, zaś w trakcie obróbki termicznej zyskuje delikatną, kremową konsystencję. Jego smak to kwintesencja kokosa – subtelna słodycz tropików.
Jak wykorzystać mus kokosowy?
- tak jak lubisz! Pasta kokosowa daje wręcz nieograniczone możliwości kulinarne. Podkreśla smak dań słodkich i wytrawnych. Można dodać ją do azjatyckiego curry, swojskiego puddingu ryżowego, śniadaniowej owsianki lub domowych lodów w zdrowszej wersji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z niej także domowe mleko kokosowe. Aby je otrzymać wystarczy w odpowiedniej proporcji zblendować wodę z musem. I gotowe!
Smaczny, ale czy wartościowy?
Miąższ kokosa to źródło błonnika odpowiadającego za uczucie sytości i perystaltykę jelit. Dostarcza także najpotrzebniejsze minerały, takie jak potas, magnez i żelazo. Zawiera witaminę D – ważną szczególnie zimną – oraz K, która wspiera pracę mózgu i pomaga w koncentracji. Każdy kto przepada za jego smakiem może więc delektować się nim bez wyrzutów sumienia – przez cały rok.
Składniki: 100% Pasta z miąższu kokosa
100% NATURALNA - BEZ DODATKU OLEJU PALMOWEGO - BEZ DODATKU SOLI I CUKRU
Dodatkowe informacje: Olej z kokosa na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.
Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji 25 g %RWS* w 25 g
Wartość energetyczna 2720 kJ / 661 kcal 680 kJ / 165 kcal 8 %
Tłuszcz 63,2 g 15,8 g 23 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 53,25 g 13,3 g 67 %
Węglowodany 5,9 g 1,5 g 1 %
- w tym cukry 5,9 g 1,5 g 2 %
Błonnik 21,1 g 5,3 g -
Białko 6,6 g 1,7 g 3 %
Sól** 0,07 g 0,02 g < 1 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Informacja o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości sezamu, migdałów, dwutlenku siarki SO2, różnych orzechów. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 500g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn