Ksylitol 100% cukier brzozowy, słodzik stołowy 200g w saszetkach (40 x 5g) Santini (Finlandia)
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)
Kraj pochodzenia: Finlandia
Ksylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g). Proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
Uwaga: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom. Ksylitol został zatwierdzony jako dodatek do żywności oraz jako słodzik stołowy dyrektywą unijną nr 94/35/EC(94/35/WE). W Polsce został dopuszczony do stosowania w żywności na podstawie Rozporządzenia Minista Zdrowia nr 805 (2003).
Masa netto: 200g (40 saszetek)
Producent:
Santini ul. Chlebowa 4/8
Santini ul. Chlebowa 4/8
61-003 Poznań
Polska
Polska