Santini Ksylitol 100% cukier brzozowy, słodzik stołowy 1kg Santini (Finlandia) opakowanie ekonomiczne
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)
Kraj pochodzenia: Finlandia
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)
Kraj pochodzenia: Finlandia
Ksylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku. Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g). Proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji
Uwaga: spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom. Ksylitol został zatwierdzony jako dodatek do żywności oraz jako słodzik stołowy dyrektywą unijną nr 94/35/EC(94/35/WE) W Polsce został dopuszczony do stosowania w żywności na podstawie Rozporządzenia Minista Zdrowia nr 805 (2003)
Masa netto: 1000g
Producent:
Santini
ul. Chlebowa 4/8
61-003 Poznań Polska
Masa netto: 1000g
Producent:
Santini
ul. Chlebowa 4/8
61-003 Poznań Polska