Targroch sezam ziarno łuskany 100g
Nasiona sezamu umieszczone są w strąkach tropikalnej rośliny. Są to małe, płaskie owalne ziarenka, wielkości około 3 mm (1/8 cala). Kolory nasionek różnią się od siebie, choć zwykle są one beżowe lub kremowe, a łuskane są zupełnie białe. Nasiona sprzedawane są suszone,całe lub mielone, a także w postaci pasty tahini.
Zastosowanie: z nasion otrzymuje się jadalny olej sezamowy , który jest tłoczony na zimno. Ma jasnożółtą barwę i jest bezwonny. Jest on surowcem do produkcji maragaryny . W cukiernictwie służy do wyrobu chałwy i ciastek – sezamków. Piekarnie wykorzystują ziarno sezamowe do posypywania pieczywa dla smaku czy aromatu. Pozostałe po tłoczeniu makuchy zawierają łatwo przyswajalne składniki i są szeroko wykorzystywane w kuchni orientalnej, ponadto stanowią doskonałą paszę treściwą dla wszystkich zwierząt gospodarczych.
Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 2611 kJ/632 kcal, tłuszcz 55,5 g, węglowodany 2,8 g, w tym cukry 2,2 g, błonnik 7,8 g, białko 26,3 g, sól 0,01 g
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są rónież migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
UWAGA: produkt jest alergenem.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 100g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp.J.,
Filipowice 161,
32-840 Zakliczyn
Masa netto: 100g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp.J.,
Filipowice 161,
32-840 Zakliczyn