Targroch Kasza gryczana niepalona 1000 g
Sposób przygotowania: kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10-15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę sestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.
Źródło białka.
Źródło błonnika pokarmowego.
Kasza gryczana jest naturalnym źródłem:
- fosforu, który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
- magnezu, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
- cynku, pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Informacja o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości sezamu, selera, migdałów, dwutlenku siarki SO2, różnych orzechów. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | % RWS w 50 g |
Wartość energetyczna | 1407 kJ/336 kcal | 704 kJ/168 kcal | 8 % |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,1 g 0,6 g |
1,6 g 0,3 g |
2 % 2 % |
Węglowodany w tym cukry |
69,3 g 0,7 g |
34,7 g <0,4 g |
13 % < 1 % |
Błonnik | 5,9 g | 3 g | - |
Białko | 12,6 g | 6,3 g | 13 % |
Sól | 0,01 g | 0,01 g | < 1 % |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | % RWS w 100 g | w porcji 50 g |
Tiamina (wit. B1) Ryboflawina (wit. B2) |
0,73 mg 0,38 mg |
66 % 27 % |
0,37 mg 0,19 mg |
Witamina B6 Magnez Fosfor Cynk |
0,75 mg 100 mg 240 mg 3,4 mg |
54 % 27 % 34 % 34 % |
0,38 mg 50 mg 120 mg 1,7 mg |
Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Masa netto: 1000g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn