Erytrytol (erytrol) to alkohol cukrowy (alifatyczny alkohol czterowodorotlenowy z grupy cukroli) naturalnie występujący m.in. w niektórych owocach i warzywach. Od wielu lat jest używany jako słodzik, ale został zatwierdzony jako dodatek do żywności w Stanach Zjednoczonych dopiero w 2001 roku.
Erytrytol ma około 60% kalorii cukru stołowego, ale nie podnosi poziomu glukozy we krwi ani insuliny. Nie powoduje próchnicy i ma taki sam poziom słodyczy jak cukier stołowy.
Erytrol jest doskonałym substytutem cukru. Naturalnie znajduje się w wielu różnych produktach spożywczych, owocach i warzywach, ale najczęściej pochodzi z kukurydzy lub pszenicy – powstając podczas fermentacji glukozy z pszenicy lub ze skrobi kukurydzianej. Po raz pierwszy wyizolowany został w XIX wieku z porostów i alg morskich. Poza tym występuje również w pyłkach kwiatów, grzybach kapeluszowych, winach fermentowanych, czy chociażby w sosie sojowym. Może być również syntetycznie wytwarzany przez fermentację i stosowany zamiast cukru, w postaci gotowego słodzika do gorących napojów, deserów czy ciast.
Naturalnie erytrol zawierają produkty takie jak m.in.:
-Owoce: gruszki, jabłka i truskawki,
-Warzywa takie jak kalafior, brokuły i marchewki,
-Migdały i orzechy włoskie.
Erytrytol to bezcukrowy, niemodyfikowany genetycznie i naturalny słodzik wytwarzany na skalę przemysłową w czasie fermentacji glukozy przeprowadzonej za pomocą drożdży. Ma on niski indeks glikemiczny (IG) wynoszący 7, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi jak inne cukry. Na rynku istnieje wielu producentów erytrytolu. Najlepsze marki dostępne w Polsce to Allnutrition, Stanlab oraz Targroch oferowane w naszym sklepie internetowym w kategorii Zdrowa żywność.
Tak! Erytrytol nie wpływa na poziom cukru we krwi. Smakuje jak cukier trzcinowy, ale ma mniej kalorii, dzięki czemu jest świetną alternatywą dla innych rodzajów słodzików dla osób, które starają się schudnąć lub stosują dietę np. ketonową. Ten naturalny niskokaloryczny słodzik zawiera tylko 0,2 kalorii na gram, podczas gdy taka sama ilość zwykłego cukru ma aż 4 kcal.
Erytrytol to alkohol cukrowy, który okazał się bezpieczny do spożycia przez ludzi. Jest stosowany w wielu niskokalorycznych produktach spożywczych i napojach. Jest to organiczny związek chemiczny o tym samym składzie chemicznym co glukoza, ale posiadający inną budowę. Erytrytol jest powoli wchłaniany przez organizm, więc nie powoduje nagłych zmian poziomu cukru we krwi ani skoków insuliny, co czyni go bezpiecznym dla osób z cukrzycą lub tych, które uważnie obserwują poziom cukru we krwi.
Erytrytol to zdrowy produkt, który można stosować zamiast cukru i innych słodzików. Jest popularnym składnikiem wielu produktów fit, bezglutenowych czy wegańskich, ponieważ zapewnia korzyści dla zdrowia, a jednocześnie nie ma charakterystycznego wyczuwalnego posmaku jak inne substytuty cukru. Nadaje się doskonale do wypieków, deserów i sałatek owocowych, owsianek, jogurtów, kawy i herbaty, owocowych soków czy lemoniad oraz wszelkich produktów spożywczych, które chcesz posłodzić bez dodatku stołowego cukru.