Targroch Popcorn ziarno 1000 g
Popcorn ziarno to prawdziwy król kinowych seansów i kinderbali. Uwielbiany przez dzieci, ale równie często jedzony przez dorosłych podczas meczów i towarzyskich spotkań. Jedna z najstarszych przekąsek na świecie, spożywana wśród Inków i Azteków w czasach przed naszą erą. Popcorn - co w nim właściwie siedzi?
Skąd się bierze popcorn?
Popcorn ziarno to prawdziwy król kinowych seansów i kinderbali. Uwielbiany przez dzieci, ale równie często jedzony przez dorosłych podczas meczów i towarzyskich spotkań. Jedna z najstarszych przekąsek na świecie, spożywana wśród Inków i Azteków w czasach przed naszą erą. Popcorn - co w nim właściwie siedzi?
Skąd się bierze popcorn?
Jak to możliwe, że z twardego, suchego ziarna kukurydzy powstaje przekąska tak chrupiąca, delikatna i smaczna jak popcorn? Te żółte kolby w większości składają się z węglowodanów. Poza tym zawierają także sporo białka i błonnika. W samym środku - jądrze - ziarna obecna jest śladowa ilość wody. Pod wpływem prażenia białka i skrobia miękną, woda ta zmienia się w parę wodną, doprowadzając do puchnięcia, a ostatecznie rozerwania ziarna. Popcorn gotowy!
Zdrowy czy nie?
Zdrowy czy nie?
Popcorn bywa niesłusznie wrzucany do jednego worka z chipsami, krakersami oraz słonymi paluszkami i orzeszkami. Chociaż nie jest wskazane, by codziennie serwować go do ulubionego serialu, to popcorn dostarcza sporo białka i błonnika. Dodatkowo jest lekki - porównując stosunek objętości do kaloryczności, wypada znacznie lepiej niż pozostałe przekąski. Pod warunkiem, że zostanie przygotowany od podstaw w domu - zamiast wersji do mikrofali, pełnych aromatów i konserwantów lub kinowych bomb kalorycznych. Przygotowując popcorn nie należy używać zbyt dużej ilości tłuszczu oraz soli, wówczas będzie to zdrowa i wartościowa przekąska.
Sposób przygotowania: w głębokim rondlu lub garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie na rozgrzany olej wsypać ziarno kukurydzy. Przykryć pokrywą i podgrzewać na średnim ogniu nie podnosząc pokrywy. Gdy ustanie pękanie ziaren, zdjąć naczynia z ognia. Posolić do smaku.
Popcorn ziarno jest naturalnym źródłem:Sposób przygotowania: w głębokim rondlu lub garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie na rozgrzany olej wsypać ziarno kukurydzy. Przykryć pokrywą i podgrzewać na średnim ogniu nie podnosząc pokrywy. Gdy ustanie pękanie ziaren, zdjąć naczynia z ognia. Posolić do smaku.
- fosforu, który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
- magnezu, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
- cynku, pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | % RWS w 50 g |
Wartość energetyczna | 1528 kJ/365 kcal | 1945 kJ/464 kcal | 9,00 % |
Tłuszcz w tyma nasycone |
4,7 g 0,7 g |
2,35 g 0,4 g |
3 % 2 % |
Węglowodany w tym cukry |
67,0 g 0,6 g |
33,5 g 0,3 g |
13 % < 1% |
Błonnik | 7,4 g | 3,7 g | - |
Białko | 9,4 g | 4,7 g | 10 % |
Sól | 0,09 g | 0,05 g | < 1 % |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | %RWS w 100g | w 50 g |
Fosfor Magnez Cynk |
210 mg 127 mg 2,2 mg |
30,00 % 34,00 % 22,00 % |
105 mg 64 mg 1,1 mg |
Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są również sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, prodkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 1000g
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp.J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn