BIOOIL Olej kokosowy BIO tłoczony na zimno extra virgin 900ml
Ekologiczny olej kokosowy BIO, tłoczony w Polsce, na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany, charakteryzujący się pięknym naturalnym zapachem kokosa. W 100% naturalny olej kokosowy, który znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i do domowej pielęgnacji. Olej kokosowy w postaci stałej, pięknej śnieżnobiałej barwy. Konsystencja stała oleju kokosowego utrzymuje się do temperatury ok. 24 stopni – powyżej tej temperatury olej powoli zmienia stan skupienia i staje się płynny – nawet wielokrotna naturalna zmiana stanu z ciekłego na stały i odwrotnie nie powoduje zmian w jego składzie chemicznym.
Olej kokosowy ma wiele zastosowań. W kulinariach doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia (znakomicie zastępuje masło czy margarynę) – posiada wysoki punkt dymienia, więc istnieje niewielkie ryzyko przypalenia czegokolwiek smażonego na oleju kokosowym.
Skład oleju kokosowego: Olej kokosowy oferowany przez Laboratorium Biooil to 100% oleju kokosowego BIO tłoczonego na zimno, nierafinowanego. W oleju kokosowym znajdziemy cenne kwasy tłuszczowe (w 90% nasycone)i witaminy takie jak witamina B2, B6, C, witamina E oraz potas, żelazo, kwas foliowy, magnez, jod i wiele innych. Najcenniejszym składnikiem oleju kokosowego jest kwas laurynowy, który bardzo rzadko występuje w naturze.
Olej kokosowy w kosmetyce
Nierafinowany tłuszcz palmowy pod postacią oleju kokosowego znajdzie również szerokie zastosowanie jako domowy kosmetyk, między innymi jako:
balsam do ciała (wystarczy nabrać oleju kokosowego w dłonie i rozsmarować na ciele
odżywka na włosy (olej kokosowy nakładamy na skórę głowy i włosy na całej długości, pozostawiamy na 30 minut, po czym spłukujemy)
pasta do zębów (połączenie oleju kokosowego z sodą oczyszczoną, ksylitolem i olejkiem goździkowym lub mentolowym)
antyperspirant (połączenie oleju kokosowego z sodą oczyszczoną)
naturalny filtr UV (przed opalaniem warto posmarować skórę olejem kokosowym)
Olej kokosowy w kuchni
Olej kokosowy BIO ze względu na swój kokosowy smak wspaniale sprawdzi się w każdej kuchni. Naleśniki, racuchy, pankejki smażone na oleju kokosowym przyciągną do kuchni nawet największego niejadka. Dodany do koktajli warzywnych i owocowych, pozwoli wchłonąć się witaminom w nich zawartym. Co ciekawe, olej kokosowy świetnie sprawdza się również do smażenia mięs – mięso drobiowe, np. filet z kurczaka czy indyka, smażony na oleju kokosowym pozostaje lekki, i do tego nabiera zupełnie nowego orientalnego charakteru.
Zapoczątkowana przez wegan moda na zastępowanie margaryny olejem kokosowym w przepisach cukierniczych cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wypieki pieczone na oleju kokosowym są puszyste i wilgotne, przez co smaczniejsze.
Olej kokosowy doskonale nadaje się również do przygotowywania na jego bazie wegańskiej czekolady czy smarowidła warzywnego (alternatywa dla smalcu).
Przechowywanie: W związku z tym, że olej kokosowy w zależności od temperatury przechowywania może zmieniać swoją konsystencję (ze stałej, poprzez półpłynną po zupełnie płynną) co nie zmienia jego walorów i wartości odżywczych, należy przechowywać go w warunkach preferowanych przez użytkownika. Można przechowywać go w temperaturze pokojowej lub jeśli takie są preferencje użytkownika – w lodówce. Olej kokosowy nawet po wielokrotnej zmianie stanu skupienia (spowodowanej wkładaniem i wyjmowaniem go z lodówki) nie zmienia swoich wartości odżywczych.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g produktu 3700kJ/900kcal
Tłuszcz 100g
w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 91 g
Węglowodany 0g
w tym:
cukry 0g
białko 0g
sól 0g
Ekologiczny olej kokosowy BIO, tłoczony w Polsce, na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany, charakteryzujący się pięknym naturalnym zapachem kokosa. W 100% naturalny olej kokosowy, który znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i do domowej pielęgnacji. Olej kokosowy w postaci stałej, pięknej śnieżnobiałej barwy. Konsystencja stała oleju kokosowego utrzymuje się do temperatury ok. 24 stopni – powyżej tej temperatury olej powoli zmienia stan skupienia i staje się płynny – nawet wielokrotna naturalna zmiana stanu z ciekłego na stały i odwrotnie nie powoduje zmian w jego składzie chemicznym.
Olej kokosowy ma wiele zastosowań. W kulinariach doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia (znakomicie zastępuje masło czy margarynę) – posiada wysoki punkt dymienia, więc istnieje niewielkie ryzyko przypalenia czegokolwiek smażonego na oleju kokosowym.
Skład oleju kokosowego: Olej kokosowy oferowany przez Laboratorium Biooil to 100% oleju kokosowego BIO tłoczonego na zimno, nierafinowanego. W oleju kokosowym znajdziemy cenne kwasy tłuszczowe (w 90% nasycone)i witaminy takie jak witamina B2, B6, C, witamina E oraz potas, żelazo, kwas foliowy, magnez, jod i wiele innych. Najcenniejszym składnikiem oleju kokosowego jest kwas laurynowy, który bardzo rzadko występuje w naturze.
Olej kokosowy w kosmetyce
Nierafinowany tłuszcz palmowy pod postacią oleju kokosowego znajdzie również szerokie zastosowanie jako domowy kosmetyk, między innymi jako:
balsam do ciała (wystarczy nabrać oleju kokosowego w dłonie i rozsmarować na ciele
odżywka na włosy (olej kokosowy nakładamy na skórę głowy i włosy na całej długości, pozostawiamy na 30 minut, po czym spłukujemy)
pasta do zębów (połączenie oleju kokosowego z sodą oczyszczoną, ksylitolem i olejkiem goździkowym lub mentolowym)
antyperspirant (połączenie oleju kokosowego z sodą oczyszczoną)
naturalny filtr UV (przed opalaniem warto posmarować skórę olejem kokosowym)
Olej kokosowy w kuchni
Olej kokosowy BIO ze względu na swój kokosowy smak wspaniale sprawdzi się w każdej kuchni. Naleśniki, racuchy, pankejki smażone na oleju kokosowym przyciągną do kuchni nawet największego niejadka. Dodany do koktajli warzywnych i owocowych, pozwoli wchłonąć się witaminom w nich zawartym. Co ciekawe, olej kokosowy świetnie sprawdza się również do smażenia mięs – mięso drobiowe, np. filet z kurczaka czy indyka, smażony na oleju kokosowym pozostaje lekki, i do tego nabiera zupełnie nowego orientalnego charakteru.
Zapoczątkowana przez wegan moda na zastępowanie margaryny olejem kokosowym w przepisach cukierniczych cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wypieki pieczone na oleju kokosowym są puszyste i wilgotne, przez co smaczniejsze.
Olej kokosowy doskonale nadaje się również do przygotowywania na jego bazie wegańskiej czekolady czy smarowidła warzywnego (alternatywa dla smalcu).
Przechowywanie: W związku z tym, że olej kokosowy w zależności od temperatury przechowywania może zmieniać swoją konsystencję (ze stałej, poprzez półpłynną po zupełnie płynną) co nie zmienia jego walorów i wartości odżywczych, należy przechowywać go w warunkach preferowanych przez użytkownika. Można przechowywać go w temperaturze pokojowej lub jeśli takie są preferencje użytkownika – w lodówce. Olej kokosowy nawet po wielokrotnej zmianie stanu skupienia (spowodowanej wkładaniem i wyjmowaniem go z lodówki) nie zmienia swoich wartości odżywczych.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g produktu 3700kJ/900kcal
Tłuszcz 100g
w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 91 g
Węglowodany 0g
w tym:
cukry 0g
białko 0g
sól 0g
Ptrzechowywać w ciemnym miejscu.
Objętość netto: 900ml
Producent:
Laboratorium s.c. BIOOIL
ul. Dekoracyjna 3
65-155 Zielona Góra
Objętość netto: 900ml
Producent:
Laboratorium s.c. BIOOIL
ul. Dekoracyjna 3
65-155 Zielona Góra