Targroch Mieszanka owoców suszonych i wędzonych 250g tacka Susz wigilijny Owoce wędzone na Kompot
SUSZ WIGILIJNY - MIESZANKA KOMPOTOWA
W sklepach występuje jako mieszanka kompotowa lub miks owoców suszonych. Jak sama nazwa wskazuje, to nieodłączny składnik świątecznego kompotu. Na jego bazie przygotowywana jest często wigilijna zupa owocowa. Powstałe z niego potrawy są uwielbiane szczególnie przez najmłodszych, a dorosłym przypominają o bożonarodzeniowej tradycji i czasach dzieciństwa. Zapachu suszu wigilijnego nie sposób pomylić z czymkolwiek innym – słodki aromat mieszanki owoców wypełnia cały dom. Już czas, by nuty suszonych gruszek, śliwek i jabłek pojawiły się także w Twojej kuchni!
Składniki mieszanki wigilijnej
Gotowy susz wigilijny to kompozycja suszonych i wędzonych owoców, najczęściej jabłek, gruszek, moreli i śliwek. Mieszanka kompotowa jest jedynie bazą, a zarazem najważniejszym elementem udanej zupy owocowej lub pączu. Można wzbogacić ją o korzenne przyprawy, ulubione słodzidła i inne dodatki – wedle uznania. W każdym wydaniu wygląda i smakuje znakomicie. Susz wigilijny marki Targroch to starannie wybrana kompozycja gruszek, jabłek i śliwek. Jest idealny zarówno dla miłośników delikatnych smaków, jak i zwolenników mocnych, aromatycznych przypraw. Dla uzyskania intensywniejszego smaku można wzbogacić go o goździki, rodzynki, morele czy cynamon.
Więcej niż tradycja
W wielu domach kompot z suszu jest tak samo ważny jak każda z 12 potraw. Kolacja wigilijna nie mogłaby się bez niego odbyć! Nie jest to jednak wyłącznie kwestia zwyczaju i lubianego przez dzieci smaku. Napój z mieszanki owoców suszonych – chociaż nie należy do dietetycznych – wspomaga trawienie, mobilizując układ pokarmowy do poradzenia sobie z nieprzyzwoitą ilością zjedzonych pierogów, sałatek, ryb, ciast i innych, zdecydowanie nie lekkostrawnych dań. Dodatkowo, tak bogaty w owoce skład sprawia, że susz wigilijny dostarcza sporo witamin i minerałów.
Domowy przepis na kompot z suszu
Przygotowanie kompotu lub zupy owocowej z gotowego mixu wigilijnego to całkiem prosta sprawa. Susz wystarczy zagotować z wybranymi korzennymi przyprawami oraz dodać sok z pomarańczy i/lub ulubione bakalie. Całość należy gotować około kwadransa, aż do uzyskania miękkości owoców. Następnie warto odstawić kompot na kilka godzin, tak by smaki mogły się przeniknąć. W przypadku zupy owocowej proces przygotowania wygląda bardzo podobnie. Aby danie było treściwe, warto dodać do niego ulubiony makaron. Można to zrobić podczas gotowania owoców – w tym samym garnku, wówczas zupa będzie bardziej gęsta – lub dodać na koniec ugotowane i odcedzone wcześniej kokardki lub nitki.
Susz wigilijny może być stosowany nie tylko do przygotowania świątecznego kompotu i zupy, ale także jako samodzielna, zdrowa przekąska.
Składniki: Owoce wędzone w zmiennych proporcjach: śliwka z pestką, jabłko, gruszka, jabłko suszone (jabłko, substancje konserwująca: pirosiarczan sodu).
Zastosowanie: Idealna kompozycja owoców suszonych do przygotowania kompotu wigilijnego, sprawdza się nie tylko podczas wigilijnej kolacji, ale również jako baza do przygotowania codziennych kompotów z owoców suszonych.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Masa netto: 250g
Tar-Groch-Fil Sp. J.